Свързани новини

09.07.2012 15:23

Кръгът Капитал хули България пред инвеститорите

Видян 2691 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кръгът Капитал, който развълнува София и Варна за разчистване на лични сметки с неудобни му олигарси, запона да ругае България и в чужбина. Мозъкът на групата и съдружник на Иво Прокопиев във фалиралата, но щедро  одарена от ДПС-арското министерство на земеделието с над 600 бона телевизия Ре:ТВ Иван Кръстев, чийто брат завлече с пари куп хора, агентът на ДС и предал КРИБ в ръцете на Прокопиев – фалиралият славния завод Мраз Васко Василев - Ледения и други видни представители на групировката сеят огън и жупел по родината в списание Икомонист. Членът на кръжеца Ники Младенов – бивш служител на Отворено общество на убиеца на българското образование Джордж Сорос и бивш кадър на Световната банка, също гастролира в четивото. При това с мнение за журналистиката, от която със сигурност нищо не разбира. И това е човекът, който обявяваше за „боклуци” от екрана всички, които са против правителстното. Сладкият Ники май подготвя пирует, както преди 5 години, когато от прегръдките на Надка Михайлова от СДС се озова евродепутат от ГЕРБ. Като баланс е сложена само Цветелина Бориславова. Сами се убедете колко привлекателно е представена родината ни пред чуждите инвеститори като прочетете превода на Медиапул:


„Според анализатора Иван Кръстев преди 20 години оптимистични анализатори в прогнозите са имали голяма надежда, че България може да стане като Гърция - "умерено демократична, но умерено корумпирана".

Сега, казва той, те се надяват че Гърция може да стане като България - бедна, но финансово дисциплинирана и без да създава големи проблеми за другите.


Засега България устоя на икономическата и еврокризата. Безработицата стигна до 12 процента, но това е наполовина на равнищата в Гърция и Сърбия. Смята се, че над един милион българи живеят в чужбина, работейки най-вече в Испания и Гърция. Някои от тях са загубили работата си и са се върнали у дома, но стойността на банковите преводи за родината всъщност е нараснала. През 2008 г. официалната сума на преводите беше 694 млн. евро, а миналата нарасна до 774 млн. евро. 


БВП на България се увеличи със скромните 1.7 процента през 2011 г. и се очаква да се забави тази година.

Скорошно изследване показва, че цели 30 процента от икономиката е сива.

Българите също са нещастни. Проучване на института "Отворено общество" установи, че над две трети от тях очакват икономиката да остане същата или да се влоши през следващите 12 месеца, а цели 56,7 процента намират ситуацията в страната за "непоносима".

България е най-бедната страна в ЕС. Средните надници са 3.50 евро на час, а средните месечни заплати са едва 360 евро.

Понеже 10 процента от българския износ отива за Гърция, а гръцки банки държат 40 процента от всички заеми, едва ли е изненадващо, че българите нервничат. Това, което особено ги тревожи, казва бизнесменът Васил Василев, е опитът им от миналото, който показва, че каквото се случи в Западна Европа, "идва тук след година-две."


Василев изпраща организирани групи работници в други страни от ЕС, най-вече за сезонна работа. Той се тревожи, че политически натиск над компаниите да заменят неговите работници с местните безработни може да засегне бизнеса му, и по този начин и българската икономика.

Той смята, че страната се нуждае от план за избягване от прекомерната зависимост от еврозоната. В една област пазарът вече се променя. Крахът от 2008 г. остави огромен брой непродадени ваканционни апартаменти по Черноморското крайбрежие. Когато строителите фалираха, много от апартаментите се озоваха в ръцете на банките. Оттогава ги купуват руснаци от средната класа, казва банкерът Цветелина Бориславова, която се е оказала с хиляди апартаменти.

Много българи, които не харесват правителството на Бойко Борисов, популистки премиер (който преди време е живял с Бориславова), се оплакват от потискане на демокрацията. 


Парламентът се е превърнал в "гумен печат", казва анализаторът Борислав Цеков, потвърждавайки мнението, че бизнес лобита си осигуряват изгодни за себе си закони.

Няколко хиляди излязоха неотдавна на улицата, за да протестират срещу закон за горите, който беше приветстван от строителите на ски курорти. Правителство направи отстъпки.

Може би най-обезпокоително е състоянието на медиите. Основните вестници са собственост на банки или мощни компании. Разследващата журналистика е малко. Рекламата от правителството и от държавни компании е голям източник на приходи за вестниците и поради това автоцензурата е на мода, твърди издателят Валери Ценков.

Но българският външен министър Николай Младенов казва, че за него най-дразнещото е "постоянният спад в качеството на журналистиката". Той не вижда връзка с автоцензурата”.




Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец