Свързани новини

09.07.2012 14:56

Мая Манолова: Няма да позволим да откраднат вота на българите

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да позволим да откраднат вота на българите. За това са необходими не просто козметични промени, не просто имитация, а основен ремонт на Изборния кодекс. Това каза секретарят на  ПГКБ и председател на Общопартийната контролна комисия на БСП Мая Манолова на съвместна пресконференция с председателя на Съвета на НС на БСП по законност, съдебна власт и борба с престъпността и корупцията Младен Червеняков. Двамата представиха законодателните предложения на партията за промени в Изборния кодекс. Мая Манолова припомни редица факти и определи изминалите избори за президент и вицепрезидент на България като най- манипулираните избори за последните 20 години. „Съществува опасение, че следващите избори ще бъдат още по- безобразно организирани, още по- купени и още по- манипулирани”, каза тя и припомни, че точно заради това БСП предлага кардинална промяна на изборното законодателство.


Според Манолова са необходими промени в няколко основни насоки -  регламентиране на дейността ЦИК и правомощията на администрацията по време на изборния процес, въвеждането на машинното гласуване или връщането на интегралната бюлетина и ясно формулиране на статута на застъпниците и наблюдателите в СИК. „Недопустимо е ЦИК да действа като политическа цедка, като партийно- политическо сито, което да преценява кои политически субекти да бъдат допуснато до участие в изборите. Ако няма съдебен контрол някои от основните участници в изборите могат да останат на резервната скамейка, защото могат субективно да не бъдат допуснати до участие в изборите”, категорична е Мая Манолова. Тя припомни, че в зависимост от конкретните случаи, ЦИК си е позволявала да дописва закона или изобщо да не се намесва за разрешаването на един или друг проблем. „Точно за това предлагаме промени, засягащи работата на изборната администрация и по-специално на ЦИК, които да осигурят публичност и прозрачност на нейната работа, както и съдебен контрол върху всичките й актове”, обясни Манолова.


Мая Манолова представи и друго предложение на БСП, чрез което да се върне старото положение за създаване на изборни секции извън България- те да могат да се разкриват само при 20 заявления от български граждани, а не при 100, както е изискването в момента.


Според депутата от левицата въвеждането на машинното гласуване пък ще позволи да бъдат прекъснати редица нерегламентирани практики. Мая Манолова коментира, че електронното гласуване все още крие много рискове. „Електронното гласуване е бъдещето на изборите и по света, и в България. Проблем номер едно обаче е контролирането на вота и не считаме, че електронното гласуване ще улесни брокерите на гласове- напротив. То ще им позволи да се снабдят още по-лесно с кодовете, които са им необходими, за да гласуват вместо хората”, аргументира се Манолова. Тя изтъкна, че БСП е за електронното гласуване, но в момента няма достатъчно гаранции за прилагането му. В подкрепа на думите й, Младен Червеняков отбеляза, че електронното гласуване крие много рискове, а притесненията, че може да се манипулира са доста сериозни, за да се стигне до масовото му прилагане. „Българите сме добри специалисти в области като хакерството”, обясни Червеняков. Според него много по- надеждно и доказало се във времето е машинното гласуване. „Всеки с право на глас ще може чрез клавиатурата на машината да избере номера на партията или коалицията, която подкрепя, а след като приключи с гласуването, автоматично ще излиза разпечатка, която да отчита вота му”, обясни Младен Червеняков. Според него машините могат да бъдат използвани многократно и за изборите в бъдеще, което бързо ще оправдае парите вложени в тях. Предложението на БСП е за въвеждане на машинно гласуване във всички секции на страната.


Младен Червеняков бе категоричен, че БСП се ангажира да организира и проведе широка дискусия с всички демократично мислещи политически формации и граждански организации за необходимостта от промени в Изборния кодекс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и