Свързани новини

06.07.2012 11:13

Социолози: Борисов бие по рейтинг Костов, Сакскобургготски и Станишев

Видян 1855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три години от началото на мандата, сегашните управляващи все още доминират в обществените нагласи и имат по-добри позиции в сравнение с предходните три кабинета, коментира директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мирослава Радева.

Това става, въпреки че се регистрира чувствителен спад в рейтинга на правителството, на премиера и в електоралния потенциал на ГЕРБ, добавя Радева, цитирана от БТА. 


Базата са социологически проучвания, направени в края на третата година от съответните управления. Според сравнителни данни за рейтинга на последните четири правителства доверието към кабинета на Иван Костов през юни 2000 г. е било 26,4 на сто, към самия него - 29%, а електоралният потенциал на управляващата партия СДС - 18 на сто. Недоверието към синьото правителство е било 64%, а към Костов - 62%. 


Следващият премиер Симеон Сакскобургготски е имал доверие от 25 на сто през юни 2004, а недоверието е било 66%. Неговото правителство се е ползвало с доверието на 23 на сто от анкетираните, като недоверието е било 65. За НДСВ по това време са декларирали готовност да гласуват 8%. 


През юни 2008 г. кабинетът на Сергей Станишев се е ползвал с доверието на 18 на сто, а недоверието е било 76%. Доверие в самия премиер Станишев са декларирали 22 на сто, а недоверие - 72%. Тогава електоралната подкрепа за БСП е била 18 на сто. 


Според данни за юни 2012 г. сегашното правителство на Бойко Борисов получава доверието на 33.1% от анкетираните, докато недоверието е 59.7 на сто. Доверието към Борисов е 41%, а недоверието - 52 на сто. ГЕРБ би получил гласовете на 30% от избирателите, ако изборите бяха сега. 

Подкрепата за БСП остава непроменена - около 18 на сто.


Радева обаче изтъкна пред БНР изключително "бурния" месец юни. Тя очаква, че едно изследване в този момент би показало сериозен спад на доверието към управляващите. Тогава бе приет спорният Закон за горите, който предизвика невиждано недоволство и няколкодневна блокада на Орлов мост в София. 


Преди месец социологическо проучване показа, че столичният кмет Йорданка Фандъкова изпреварва по рейтинг както Борисов, така е президента Росен Плевнелиев.  


По-рано днес от левицата заявиха, че през трите години на своето управление на ГЕРБ са "направили нищо, но от сърце". От управляващата партия обаче отвърнаха, че работата, която са свършили, не е малко и нямало как страната да излезе по-бързо от кризата заради цялостната тежка ситуация в Европа.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния