Свързани новини

03.07.2012 11:10

Продължава борбата с огъня на Витоша

Видян 1394 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма разрастване на пожара във Витоша, категоричен е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който е в щаба в Бистрица. В разпространено от министерството съобщение се посочва още, че Министерство на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището. 


Главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”, обаче по-рано тази сутрин призна, че разрастване на огъня има, но то е незначително. Той посочи още, че критичният участък в посока Железница е овладян.


„Не сме решили дали ще ни трябва международна помощ за пожара във Витоша, но смятам, че такава за момента не ни е необходима”, коментира пред БГНЕС главен комисар Николай Николов. Предстои оценка на дейността на хеликоптерите. За момента не е необходима международна помощ, но ако някой от съседите сам обяви, че може да помогне, ние ще приемем, добави той. 


„Благодаря на доброволците за отзивчивостта. Но към този момент не е необходимо да идват допълнително доброволци. Ако се наложи такава необходимост от доброволци, ще се обърнем с апел към тях да помогнат, но това ще стане може би утре, вдругиден”, заяви още комисар Николов.


Гаси се с три хеликоптера - два на военните и един на частна фирма. Поради труднодостъпния терен е ограничено използването на друга техника в района. Вчера е предприето изпомпване на вода от малките рекички в района и транспортирането й до огнището на пожара. В борбата с пламъците помагат около 350 души - доброволци, пожарникари, служители от горските стопанства, Министерството на отбраната и Министерството на околната среда и водите.


Модулна група от военно формирование 42 600-Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с четири автомобила, се включват от днес в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша. Те ще участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов. Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.


Засегнатата от пожара площ не може да се определи точно, но е между 50 и 90 декара. Стихията не е стигнала до младата гора на Витоша, посочиха още от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.


Безпокойството у местните жители обаче не стихва. Високи пламъци се виждат от най-близките до местността къщи. Хората от селото разказват, че преди години в резервата е имало добре направен път, който минавал покрай почивна станция на държавно ведомство. Пътят обаче сега е затрупан от паднали дървета, за които никой не се е погрижил да премахне. Ако пътят беше проходим, в близост до пожара лесно щеше да се стигне с техника, обсъждат бистричани.




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион