Свързани новини

02.07.2012 16:26

Зелената енергия не е виновна за скъпия ток

Видян 1707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Нелогично е увеличението на цените на тока да се обяснява само с въведените в експлоатация нови ВЕИ-мощности. Нереалистично е едва 6 месеца след последната актуализация на цените, новите "зелени“ мощности да са се увеличили в размери, водещи до нов 13-процентен ръст в цената на електроенергията за бита и 16 на сто - за стопанските потребители". Това пише в становище на Българската стопанска камара. 


Проблемът е, че при определянето на цената на тока ДКЕВР прилага метод за приемане на направените от инвеститорите разходи по съответната мощност. "Това засилва интереса на производителите на енергия да купуват скъпи суровини и оборудване, и да не инвестират в повишаване на производствената ефективност. Те нямат стимул да намаляват разходите си, респективно – себестойността на енергията", посочва бизнес организацията. Нейните представители смятат, че това деформира енергийния пазар, води до влошаване на конкурентоспособността на останалите производства, свиване на инвестициите и на работните места.


Бизнесът твърди, че с новото повишение на цената на тока за бита и производството се увеличава ножицата на кръстосаното субсидиране в енергетиката, като непазарната политика се прехвърля и при топлоподаването и това пречи на въвеждането на мерки за повишаване на енергийната ефективност в страната. Според организацията енергийните цени продължават да бъдат ползвани като инструмент за провеждане на социална политика, но стъпка напред е намерението на правителството да компенсира социално слабите потребители на енергия.


"В резултат от недалновидния подход на управление на цените в енергетиката, налице е непрекъснато увеличение на разходите в този сектор при успоредно свиване на разходите в останалите сектори на икономиката, включително инвестиции, работни места, заплати. Всичко това се случва в условия на икономическа криза, когато България се нуждае изключително много от инвестиции и справяне с проблемите на трудовия пазар", коментират от камарата.


За пореден път ставаме свидетели на решения на ДКЕВР, които водят до задълбочаване проблемите в управлението и развитието на енергийната система и на икономиката, като цяло, пише оше в становището. 


Според БСК, не може и не трябва енергийните цени да се определят дни преди влизането им в сила, след като са обект на централизирано управление. "Това е рецидив в поведението на ДКЕВР, който пречи на бизнеса да планира развитието си, да формира инвестиционната си политика и да създава ясна конкурентна среда. Подобен подход на управление на енергийния сектор, особено в условия на икономическа криза, създава предпоставки за допълнително влошаване на бизнес средата и създаване на нови социално-икономически проблеми в България", обясниха от камарата.


"През 2007 г. България прие решение и направи необходимите законови промени за либерализация на енергийния пазар. Последните стъпки по определяне на енергийните цени показват, че сме безкрайно далеч от либерализацията, която е изискване на общата европейска политика и на европейските директиви. Пет години след това решение либерализацията на енергийния пазар не е факт", припомнят от БСК.


Стопанската камара настоява за: дългосрочно планиране при ценообразуването с цел прогнозируемост и ефективно бизнес планиране; за развитие на свободен пазар, като не по-малко от 50 на сто от енергията се търгува на него; за постепенно премахване на кръстосаното субсидиране и прекратяване на ползването на цените на енергията като социален инструмент; за въвеждане на пазарни механизми при ценообразуването, стимулиращи оптимизирането на разходите на енергийните дружества при успоредно увеличение на инвестициите в тях и подобряване качеството на услугата. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец