Свързани новини

27.06.2012 11:13

Парламентът премахна кариерните бонуси на магистратите

Видян 1115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът премахна т.нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС и Инспектората към него, които те трябваше да получат след края на мандата им.

Депутатите гласуваха повторно оспорените от президента Росен Плевнелиев разпоредби от измененията на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 7 юни, предаде БНР.


Така остават в сила сегашните разпоредби, според които след приключване на мандата си във ВСС или неговия инспекторат магистратите ще бъдат възстановявани на същата длъжност в съдебната система, която са заемали, преди да влязат в съвета. 

Министерски съвет предложи вариант, при който да има възможност да бъдат повишавани с една степен нагоре членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС. Предложението беше направено, защото "невъзможността за кариерно развитие демотивира магистратите в активна възраст да кандидатстват за членове на ВСС", аргументира се правосъдният министър Диана Ковачева. 


Днес тя увери, че наесен с новите поправки в закона ще се търси начин новите членове на ВСС да не останат блокирани професионално следващите девет години - вероятно чрез "атестиране или друг начин, така че членовете да могат да се развиват", коментира тя от парламентарната трибуна, цитирана от "Фокус".


Депутатът от левицата Любен Корнезов изрази мнение, че при поправката става въпрос за „службогонци“ и призова правосъдния министър да каже пред депутатите своето отношение към така наречените кариерни бонуси, цитиран от Дарик. 


Колежката му Мая Манолова каза: „От правна гледна точка това вето е смешно, то е несериозно, един юридически абсурд”. 


„Не може групово да третирате хората, когато става въпрос за бонуси, тъй като това са различни хора, по различен начин носят дълга си. Те не са овце, че да се погрижите за всички. Коя сте вие да им обещавате каквото и да било? Това е абсолютно нелогично и няма нищо общо с ценностите на демокрацията”, коментира съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов от парламентарната трибуна.


Според народния представител от ДПС Христо Бисеров първото президентско вето ще се помни като поръчано вето от управляващата партия. 

"Този политически акт за узаконяване на кариерни бонуси беше насочен не към това да се създаде по-качествен ВСС, защото ако това беше така, текстът щеше да спре дотук, както беше в първоначалния му вид. Тази поправка беше насочена към създаването на механизъм за влияние върху поведението на членовете на сегашния ВСС", смята той. 


Според Павел Шопов от "Атака" предложението на ГЕРБ е целяло да се "напазарува" сегашния ВСС, така че той да "изпълнява поръчките" на управляващите, цитира го БТА.


Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че би приветствал вето от президента, тъй като ВСС с "нищо не са заслужили" повишения.

След намесата му от ГЕРБ веднага обявиха, че ще се съобразят с мотивите на Плевнелиев и ще прегласуват закона, който сами приеха.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични