Свързани новини

15.06.2012 11:46

Плевнлиев върна за ново обсъждане Закона за съдебната власт

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Росен Плевнлиев връща за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт. Това съобщиха от прессекретариата на президента. С указ от 14 юни 2012 г. държавният глава наложи вето на текстовете от Закона, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им. Тези разпоредби от приетия закон предизвикаха остри обществени реакции и поставиха въпрос доколко съответстват на Конституцията. Независимостта на съдебната власт е конституционен принцип. Една от гаранциите за тази независимост е правото й сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. 

Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната. Президентът счита, че въведените привилегии за настоящите изборни членове на Висшия съдебен съвет, за главния инспектор и за инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет не отговарят на обществените очаквания. 


Въпреки че държавният глава неведнъж през последните седмици изрази несъгласието си настоящият ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор, той не налага вето на този текст от закона. Промяната предвижда процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да започва 6 месеца преди изтичането на мандата им. 


Президентът винаги е считал публичността и прозрачността на процедурите като основна предпоставка за това изборът да бъде аргументиран и основан на професионалните качества на кандидатите. По-дългият срок дава на номинираните възможност да представят пред обществеността концепциите си за работа като ръководители на най-висшите съдилища и на прокуратурата. Според Росен Плевнелиев, има достатъчно гаранции и механизми, които му дават увереност, че новият главен прокурор ще бъде избран от следващия ВСС.


Час преди да бъде оповестено решението на Плевнелиев премиерът Бойко Борисов потвърди думите си от вчера, че би приветствал, ако президентът наложи вето по текстове в Закона за съдебната власт.

"Негово право е да не наложи вето. Ако не го направи, ще внесем нови поправки в Закона за съдебната власт", обяви Борисов. Той вече увери, че новият ВСС ще избере наследника на Борис Велчев, който трябва да напусне поста през януари. 

"Ще уважим мотивите на президента, няма да гласуваме повторно тези текстове нито в комисия, нито в пленарна зала. От ГЕРБ смятаме, че има три варианта за решаване на проблема", заяви в Народното събрание зам.-председателката на парламентарната група на партията Искра Фидосова, цитирана от БГНЕС.Първият е да има извънредно атестиране на членовете на ВСС и на инспектората, за да се създаде равностойност с другите магистрати, обясни тя. Вторият е в НС да се придържат към сегашните промени, а третият- нещата да останат такива, каквито са в момента и членовете на тези два органа да останат без атестация общо за период за около 8-9 г., защото пропускат сроковете, определени без да са съобразени със спецификата на тяхната служебна ангажираност, обясни Фидосова.


"Добре е, че има вето, но то не е достатъчно. Трябва да поздравим президента, че започна да действа като коректив на останалите власти", коментира Екатерина Михайлова от Синята коалиция пред журналисти. Тя заяви, че ДСБ ще подкрепи в пленарна зала ветото, но изтъкна, че остават подозренията, че може да се злоупотреби и новият главен прокурор да бъде избран от сега действащия ВСС. 

"Има политически изявления на премиера, на президента, че това няма да се случи, но самият закон дава такава възможност", отбеляза Михайлова.


"Няма да участваме в този театър, който се разиграва от ГЕРБ", заяви Мая Манолова от Коалиция за България. 

"Приветствам бързата реакция на президента, след като вчера му беше поставена задачата от премиера, но в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза министър-председателят, а и сам да си създаде впечатление от тези изменения в Закона за съдебната власт", каза тя. 


Според Манолова президентът е трябвало да изрази позиция по прекия избор за ВСС, по това кой трябва да избира главния прокурор. Много удобно си спести отговор на други въпроси, които се поставят и от магистратите, и от гражданите, заключи тя.



Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния