Свързани новини

04.06.2012 14:48

Съдията на Октопода с незаконен палат

Видян 2831 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белия дом в Панчарево, в който живее шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, се оказа незаконен. Помпозният палат е без редовно разрешително за строеж и акт 16, като прокуратурата проверява заради него висшия магистрат, станал известен с прозвището Съдията на Октопода, пише вестник Телеграф. На мушката на държавните обвинители е и щерка му Анна Пенгезова. По документи имотът, който бе сред най-луксозните терени, заснети при акция „Хеликоптер" на данъчните, се води собственост на строителна фирма „Средец"АД. 3данието обаче е било построено по времето, когато в борда на директорите на дружеството бе дъщерята на магистрата и именно затова тя се проверява. Самият Пенгезов пък го ползва като наемател срещу символичната сума от 900 лева на месец.


До образуването на съдебно производство по случая се стигнало, след като главният архитект на София Петър Диков изпратил документи в прокуратурата, че цялата сграда е незаконна. Имението, което се шири на площ от 1600 кв/м, няма редовно разрешение за строеж и акт 16.


През януари миналата година кадровиците на Темида свалиха доверието от Пенгезов с мотива, че е накърнил престижа на съдебната власт. Повод за това стана разразилият се скандал с имотите на "бедни" роднини на магистрати в Приморско.


В него отново лъсна и името на дъщерята на Пенгезов - Анна, която се бе сдобила с право на строеж в Приморско, представяйки се за крайно нуждаеща се. Пенгезов атакува отстраняването си от поста пред ВАС, откъдето пък отмениха решението на ВСС за уволнението му с мотива, че "понятието уронване на престижа на съдебната власт е доста абстрактно" и можело  да се тълкува нееднозначно.


Възстановяването на Пенгезов стана само ден след като стана ясно, че магистратът предлага солиден подкуп на колегите, които отново го правят титуляр в САС. Според публикации в медиите сумата била 700 000 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху