Свързани новини

01.06.2012 11:32

Пушенето забранено, проверките започнаха

Видян 1833 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вече е забранено да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Същото се отнася и за стадиони и спортни обекти, както и за летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Забраната важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Пушенето ще бъде позволено на летищата, но в специални помещения за тази цел.

Нарушителите ще бъдат глобявани от 300 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева. 600 инспектори от регионалните здравни инспекции ще следят дали забраната за тютюнопушене на обществени места се спазва.


Районните здравни инспекции ще следят за спазването на забраната, каза д-р Димитър Димитров, който ръководи дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването, цитиран от "Дарик". "Регионалните здравни инспекции, съобразно нашите указания, планират сами дейността си и доколкото знам със сигурност в някои РЗИ-та в големите градове са планирали още от полунощ проверки, с което наистина да се покаже решимостта за прилагане на закона" - заяви той.


Все пак при забелязано нарушение, например в заведение, инспекторите няма да подхождат незабавно с глобите, а първо ще призоват пушачите да спрат. Ако това не стане, ще бъдат приложени предвидените санкции, за което ще се използва помощта на полицаи, тъй като само те могат да изискват документи за самоличност.


амо няколко часа след като влезе в сила пълната забрана за пушене на закрито, здравните инспектори, подкрепени от полиция, спипаха първите нарушители.
Заведение в Студентски град все още стоеше с надпис на вратата, че вътре се пуши, а в пепелниците по масите имало угасени фасове. Собственикът отнесъл акт за нарушението, което според закона е между 3000 лв. и 5000 лв. При повторно прегрешение глобата скача до 10 000 лева.

"В залата за консумация се пушеше от клиенти, имаше пепелници, които не бяха прибрани, нямаше в тях фасове, но дефакто се пушеше, за което е съставен акт за нарушение на управителя на заведението", обясниха здравните инспектори пред БНР.

В друг нощен клуб пък излязоха с номера, че има частно парти.
Това обаче не попречи на полицията да поиска среща с управителя. Един от клиентите пък, хванат с цигара, обясни, че след като го глобят няколко пъти, ще се откаже да ходи на заведение. Глобата за пушене на забранено място е между 300 и 500 лева. Във Фейсбук пък пушачите започнаха да се стягат за масов протест срещу забраната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и