Свързани новини

23.04.2012 17:53

Връщаме милиарди на Брюксел, ако не усвояваме европари

Видян 1404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„През тази година трябва да покажем ръст в усвояването на евросредствата, а също и с разплащането по различни проекти, иначе ще връщаме милиарди на Брюксел“, предупреди строителният министър Лиляна Павлова. Тя откри конференция в столицата, посветена на публичните и частните проекти, които подобряват градските условия за живот и бизнес.
"Трябва да престанем да мислим на парче, да работим на парче, за следващия програмен период ще бъдат насърчавани само цялостни проекти", зарече се Павлова. Предстои да бъде  направен анализ какви инвестиции ще трябват по регионите и в 28-те областни града, за да има териториална усвояемост на европарите. Така в едни региони ще се налива в туризъм, а в други - в изграждане на логистични центрове.
“България е една от страните с много ниска енергийна ефективност и именно сега е нашият шанс да се възползваме и да работим в посока да живеем в по-красиви градове, квартали и сградите ни да са енергийно ефективни“, припомни отново Павлова.
Тя покани бизнеса да се включи в усвояване на средствата и по инициативата Джесика, по която предприемачите могат да направят аква- и лунапаркове, паркинги и гаражи, спортни и бизнес центрове. Средствата на Джесика не са разпределени паритетно между градовете.
Сроковете за възстановяване на финансовата помощ на Джесика са до 20 г. при по-ниска от пазарната лихва.
За последните 3 г. вложените пари в София са 1,37 млрд. лв, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред същия форум. Тя се съгласи с мнението на Павлова, че трябва да престане да се благоустроява на парче, а да се инвестира в цялостни проекти. Фандъкова даде за пример изграждането на метрото като най-голям интергриран проект, при който се ремонтират изцяло и 2  булеварда - Черни връх и Мария Луиза, 3 подлеза, а  проектът за Ларгото и запазване на архитектурните разкопки е за 4,5 млн. лв. Кметът припомни, че по CNN е излъчен 7-минутен филм  за уникалните находки в самото сърце на града.



Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...