Свързани новини

25.03.2012 14:39

Първанов да каже къде са парите от либийския дълг

Видян 2399 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сензационни разкрития за пропиляването на либийския дълг към България прави в своя нов брой седмичникът Супер 19’ – по сергиите в цялата страна. Той прави връзката между използваната за заплащане на лобизъм за експрезидента Първанов в Щатите държавна фирма Техноекспортстрой и изплащането на парите от  Кадафи точно през нея. В крайна сметка нито стотинка от солидната сума не стига до България според синия депутат Чачев. Ето и разкритието на Супер 19’:


“По времето на комунизма Либия натрупва борч към България от 500 милиона долара. След това дълго време си плаща на наши политици, за да не си го търсят. През това време използва ударно изровените от наши спецове резерви на нефт и природен газ. А само за месец там се вади толкова, колкото страната ни харчи за цяла година. Става въпрос за милиарди.


През 2002 г., когато Първанов е президент, отговарящ за външната политика на България в конфликт с ресорния министър Паси, а Ивайло Калфин е негов съветник по междунродните въпроси, се прави следната сделка. На пръв поглед тя звучи добре. Но само на пръв.


България се съгласява да вземе 20% от борча – 100 милиона долара. По този начин се опитва да търгува и свободата на неслучайно задържаните по онова време български медици – шестима мъчени и малтретирани в затворите на Кадафи мъченици.


Какво обаче се получава? Всъщност, парите не са писани на сметки на държавата, а кой знае защо на управляваната от верен син на ДС Техноекспортстрой. И така до София не достига нито долар от 100 – те милиона на Кадафи.


Как така???!!!


Припомняме в заключение част от стенограмата от парламентарния контрол на 16 февруари 2007 година:


ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: Каква е връзката между правителството на Симеон Сакскобургготски, президента Първанов и "Техноекспортстрой"? Сто процента държавна фирма, която се явява основен играч в най-големите проекти в момента - автомагистрала "Тракия" и нефтопровода "Бургас-Александруполис", за която вчера вашето правителство взе решение. Самият вие оприличихте сделката за "Тракия" дни преди изборите през 2005 г. като грабежа на века. Има ли тази връзка отношение по въпроса, България да загуби няколко стотици милиони долара от загубата на двете нефтени и газови концесии в Либия? И втория ми въпрос - къде отидоха договорените от правителството и "Техноекспортстрой" през 2002 г. сто милиона щатски долара либийски дълг към "Техноекспортстрой" по формулата 50-25-25? Ще ви разшифровам тази формула - 50 милиона по сметката на "Техноекспортстрой" във Франкфурт, 25 милиона за изграждане на детска болница за болни от СПИН деца в Бенгази, която досега трябваше да бъде построена от същия този "Техноекспортстрой" съгласно договорката; и 25 милиона долара - за така наречена от правителството - "добра услуга" на Кадафи-син за изплащане на тази сделка?!


Вие знаете много добре, че само с 16-дневен добив на газ от двете концесии, България може да задоволи годишната си нужда и да реши своята енергийна независимост. Но вашето правителство явно няма нито политическата воля, нито може, нито иска да направи нещо в това отношение...”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за