Свързани новини

25.03.2012 11:53

Врабчето скандално 3-о за птица на София

Видян 7496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Истинският птичи символ на София – домашното врабче, остана скандално 3-о в класацията на Българското дружество за защита на птиците. След като на 15-и март, когато изтичаше срокът за гласуване в интернет, емблематичният чик-чирик, възпят в христоматиен стих от Асен Босев, водеше убедително с 48,25% пред гугутката (29,82%) и големия синигер (21,93%), вчера официалният топ 3 придоби съвсем друг вид.


Изневиделица синигерът, който наистина е прекрасно птиче, но няма нищо общо със София, а само с горите на дълбокия прованс, се оказа първи с 24% от общо гласували 8 600 души. На второ място е гугутката с 20%, а на незначителното 3-о място – милото ни домашно врабче с 16%. Как и защо са се стопили процентите на същинския победител – никой не знае.


Впрочем във всички дебели книги – от Енциклопедията по биология, до Уикипедия, пише, че големият синигер, който е защитен от Закона вид, е най-често срещаната птица у нас, забележете, след врабчето и домашния гълъб. Наистина пъстроперият чичопей е извънредно симпатичен и гласовит, ала поколения софиянци израснаха с не с него, а с врабчетата, които са главен герой в един от най-знаменитите български разкази и постановки – Ние, врабчетата на гениалния Радичков.


Обяснението на Българското дружество за защита на птиците, че големият синигер целогодишно щъка из софийските градинки и паркове, може да мине само пред „софиянците“, гласували за него, които събота и неделя са си по родните места.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

везни