Свързани новини

15.03.2012 11:42

90% от българските лекари са недоволни от реформите в здравеопазването

Видян 1694 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

90% от българските лекари са недоволни от реформите в здравеопазването, алармира БиНюз.


Близо 5000 практикуващи медици  са изразили желание да заминат в чужбина. 44% от тях не биха препоръчали своята професия на по-младите си колеги. Това сочат предварителни данни на международният интернет проект healthgrouper.com за удовлетвореността на лекарите от работата им.


В анкетата са участвали 255 лекари  с 54 различни медицински специалности, които упражняват професията си в 55 населени места в държавни и частни лечебни заведения у нас.


На въпроса: „До колко сте доволни от реформите в здравния сектор и как те се отразяват на Вашата работа като лекар?”, над 87.2% от анкетираните лекари са отговорили, че са недоволни.


Половината от тях са отговорили категорично, че са „много недоволни“,


други близо 30% са се определили като “недоволни”. Само 5% от анкетираните са дали отговор “отчасти доволни”.


Почти еднакво медиците от държавните и частни здравни заведения изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална - 95% в държавните болници и 85% в частните.


Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари декларират готовност, че биха променили работното си място. От тях 78.6% обмислят да заминат в чужбина, а значително по-малък процент (16.5%) искат да се прехвърлят да работят от държавния в частния здравен сектор.


Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.


Въз основа на тези данни, оценката на healthgrouper.com е, че 4-5000 медици от  общо 35 хил.  работещи в здравната система на Република България обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност.


Според създадения профил лекарят, желаещ да замине в чужбина, е мъж или жена на възраст между 36-45 години, със специалност, трудов стаж - между 10 и 15 години в държавна болница, който е недоволен от ниската си заплата, липсата на ясни правила в сектора и се сблъсква с негативизъм в обществото.


Повечето медици посочват, че биха останали в България, ако се определят ясно правилата на работа и има последователна политика на здравното министерство.


На въпроса: “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?’’, 44% са дали отрицателен отговор.


Почти всеки трети, или 29%, заявя, че въобще не би препоръчал лекарската професия.


Като причини за недоволство от работата си медиците определят ниските възнаграждения и начина на финансиране от страна на НЗОК, голямата бюрокрация, неясните и частични реформи, липса на визия за развитие на здравната система, отношението на обществото и медиите към лекарите и корупцията в здравеопазването.


Това е второто проучване, които интернет порталът провежда в държавите от Югоизточна Европа. Първото проучване беше направено в Република Македония.


Healthgrouper е международен интернет проект за обмяна на информации в областта на здравеопазването. Проектът е създаден с цел да се даде възможност на всички лекари, стоматолози и здравни институции да направят свой безплатен профил и


да представят услугите, които предлагат в една интегрирана онлайн система, достъпна на девет езика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Доста емоционален е този ден за вас

Доста емоционален е този ден за вас или доста нервен,