Свързани новини

07.03.2012 14:35

603 675, 62 лева са върнати в сметката за бонусите

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

603 675, 62 лева са върнати в сметката за бонусите, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от нюз.бг.


Припомняме, срокът за връщане на допълнителните възнаграждения, взети през 2011 година, бе удължен от петък до днес, а сметката в БНБ бе създадена специално за случая от финансовото министерство.


Премиерът увери, че всички допълнителни възнаграждения са върнати. Към днешна дата всички надзети пари от 2009 г. до сега от министри, зам.-министри, областни управители, до стотинка са върнати, заяви Борисов.


В отговор на въпросите на ДПС по темата за бонусите премиерът обясни какво са предприели управляващите - „половината ги уволнихме, другите си върнаха парите".


В същото време министър-председателят отправи призив към лидера на ДПС Ахмед Доган да върне хонорара си в същата тази сметка.


По думите на премиера в сметката може да дойдат още пари, ако това направят и бившите управляващи в лицето на Станишев и Първанов.


По повод казаното вчера от Георги Първанов, а именно, че ГЕРБ вече нямат право да бъдат морален съдник, министър-председателят изтъкна, че не знае в историята дали има случай чиновници да върнат в бюджета законно взети пари, както са направили ГЕРБ.


По време на заседанието в МС в залата присъства и инициативният комитет за подпомагане на Йордан Стоев-Дани, който е болен от левкемия.
Премиерът се позаинтересува колко пари са им необходими и разпореди още днес проблемът да бъде решен, като подчерта, че от сметката с върнатите бонуси правителството има право да прави такива разходи.


Борисов каза на представителите на комитета, че ако са по-активни, могат да съберат не по-малко от 7-8 милиона лева и дори им посочи как - като обиколят и другите управлявали страната и да ги подтикнат те да направят същото като ГЕРБ с бонусите си.


Премиерът обеща утре пълна справка за това какво са вземали за своето управление от бордове и други източници бившите управляващи. Още днес пресслужбата на Министерски съвет ще обяви кой колко пари е върнал в сметката, като ще бъдат посочени не имената, а длъжностите на служителите.


Като неспазили на премиерския ултиматум за бонусите Борисов посочи началника на кабинета на Нона Караджова и парламентарния секретар на Вежди Рашидов, който тази сутрин не е върнал ДМС, но е дал уверение, че до 16 ч. ще го направи.


Премиерът съобщи, че правителството е приело решение за законодателни промени, свързани с отмяната на изплащането на възнаграждения на министри и лица от политически кабинети.


Идеята е това разпореждане да важи до приемането на второ четене на промените в Закона за държавния служител, поясни той.


Борисов уточни, че според решението членовете на политическите кабинети, които са дошли да служат с кауза, няма да имат право на допълнително материално стимулиране.


Много ясна черта поставяме между редовите чиновници и политическите назначения, подчерта той. Премиерът изтъкна в присъствието на кметове от цялата страна и журналисти, че върнатите бонуси са били получени законно.


Той обясни, че не е знаел за получаваните бонуси и едва ли някой шеф знае за своите подчинени какво правят 24 часа в денонощието. Ако съм знаел, те нямаше да бъдат унижавани по този начин, да търсят пари от банки и да събират от приятели, добави премиерът.


Борисов каза още, че има над 40-50 законови възможности за взимане на бонуси. Той припомни, че е казал на министрите си да не взимат пари от бордове и предположи, че те са вземали от фондове или други законни форми.


Борисов подчерта, че сметката за връщане на бонуси ще бъде отворена и още веднъж прикани предишните управляващи да последват примера на ГЕРБ. Когато и предишните правителства върнат своите бонуси, няма да има недостиг на пари във фонда за лечение на деца, обяви той.


По адрес на Първанов, премиерът отбеляза, че от неговите съветници, които преди това са били заместник-министри, има такива, които са вземали стотици хиляди. Според изчисленията на Борисов, ако те върнат допълнителните си възнаграждения, в сметката ще се съберат 16 милиона лева. Той изтъкна, че преди вътрешното министерство е имало политически кабинет от 30 души, а в момента там са само пет.


Вчера обаче от СДС обявиха нови цифри на взети допълнителни пари по министерствата, които се разминават с обявеното от някои шефове на ведомства.


Премиерът заплаши с уволнение още преди седмица служителите, които не върнат бонусите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни