Свързани новини

01.03.2012 17:45

Икономиката ни най-сива в ЕС

Видян 1923 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Казват ни шмекери, измамници, тарикати, изобретатели.., но не на совалки, а на заобикаляне на законите. На света няма други като нас, такива, които с племенно настървение да се опитват да преметнат данъчните. Още през турско робство народът ни измайсторил малка порта, която нарекъл комшулук. През нея той прекарвал овцете си в двора на съседа, когато идвал бирникът да ги брои.
И така до днес – дума да няма, далавера да има. България има най-голям сив сектор в Европейския съюз, сочи в изследване за събираемостта на данъците в Общността, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Тax Research UK.
Данните показват, че върху едно от три евро у нас не се плащат данъци. 12,7 милиарда евро през 2009 г. или 35,3% от общия продукт на българската икономика не са били обложени. Така бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро, което е било повече от достатъчно да се запълни дефицита в публичните финанси за 2009 г. от 2,3 милиарда, пише още в доклада.
„Ако България се справи със сивия си сектор, тя би била в състояние за 3 години да изплати целия си държавен дълг“, съветват експертите.
След нас се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32,6% от БВП и Литва с 32 на сто. Средните нива в ЕС са 22 на сто от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където над 90% от дължимите суми отиват в хазната.
Анализът показва още, че в момента в Общността всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци. Според социалистите, ако ЕС успее да свие с 50 на сто размера на сивия сектор, ще се освободят средства за възстановяването на инвестиционния капитал до нивата отпреди кризата, твърдят социалистите. Според тях това би позволило да се увеличат бюджетните приходи, без да се налага увеличаване на данъците.
„Пари в ЕС има, просто те не отиват там, където от тях има най-голяма нужда - за инвестиции и за хората в нужда“, коментира председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода.
Изследването идва 3 дни след като се разбра, че между 50 и 75% от родното здравеопазване се крие на тъмно. Според близо 13 на сто от анкетираните работодатели процентът в сенчестия сектор е дори на 75 на сто, показа запитване на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Тогава стана ясно и че 2/3 от участвалите в проучването смятат, че плащането на пари в пликче е основна практика.


 


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци