Свързани новини

28.02.2012 13:33

В цената на горивото акцизът и ДДС са повече от нефта

Видян 1839 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой е виновен за рязкото поскъпване на горивата след Нова година, освен истериите на Хилари Клинтън по адрес на Сирия и Иран? У нас най-голяма роля има американският пришълец Симеон Дянков. Той все пак вдигна акциза върху горивата за тази година, въпреки обещанията преди изборите.


Така се получи парадоксална ситуация. В момента ДДС и акцизът имат по-голяма тежест в цената на горивата у нас, отколкото нефта, който е основната им съставка. Проучване на 19 минути показа: 44% от цената на билия всички рекорди масов бензин А 95 се определят от държавните налози, които отдавна минаха минималните и дори средните нива в ЕС. Нефтът определя само 40% от цената. ЛУКойл не начислява никаква печалба в крайната стойност на продукта.


При дизела е същата работа. 40% ни струват ДДС и акциза, 40% нефта. Само 2 на сто е печалбата на ЛУКойл. От всичко това излиза, че ако иска, правителството може да намали цените на горивата. Защото тези цени са съставни на всички останали. Всеки понеделник разбирате от нас с колко процента са поскъпнали основните храни всяка седмица. През последния месец ясно се забелязва тревожната тенденция за подскачането им. Така беше и при предната петролна криза, обаче тогава – през 2007 – 2008 година, и доходите непрекъснато нарастваха. Пенсиите се вдигаха два пъти в годината, а заплатите – поне веднъж. А бонусите ги получаваха не само министрите и техните най-близки, но и почти всички граждани.


Засега се чува евентуално за намаление на ставките за земеделските производители. Ако това стане, можем да се надяваме поне храните да не поскъпват. Ала и останалите българи сме народ, нали така!


Защо правителството прибягва до отчаяни мерки като изгребването на последните остатъци от фискалния резерв на хазната и затягането на примката в петролния сектор. Ами защото, вместо да насърчава, първото, което направи като дойде на власт беше да удуши частния бизнес, оттам потреблението, оттам търговията и оттам производството. Проста схема, ала непонятна за финансовия гений на ресорния министър Дянков.


Ако има срещу кого да се протестира, то нека демонстрацията да бъде на точния адрес – ъгъла на улиците Славянска и Бенковски в центъра на София – точно над този ъгъл са прозорците на новия Симеон Велики, който още малко и съвсем ще ни затрие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог