Свързани новини

17.02.2012 11:37

Германският президент подава оставка

Видян 1156 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският президент Кристиан Вулф ще подаде оставка, съобщи Франс прес, цитирана от Дарик. Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел отмени посещението си в Рим, обяви президентът на Германия Кристиан Вулф, цитиран от Франс прес. Меркел ще направи изявление, малко след изказването на Вулф през журналисти на фона на нарастващия натиск над него да подаде оставка, уточни Ройтерс. По-рано опозицията призова Вулф да се оттегли, след като прокуратурата поиска германският парламент да лиши президента от имунитет поради обвинения, че е ползвал незаконни привилегии. Късно снощи хановерската прокуратура съобщи, че е поискала от германския парламент да лиши президента Кристиан Вулф от имунитет, съобщиха информационните агенции. Това е първа стъпка към започване на официално разследване, което може да доведе до обвинения в корупция, предаде ДПА.  Ако Бундестагът реши да позволи проверката да продължи, Вулф може да се окаже първият германски президент, срещу когото е започнало разследване.


От средата на декември германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия, че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.


Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище, и отхвърли призивите да подаде оставка. Заяви също така, че си е пратил за тридневния престой в един от германските курорти, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен, отбелязва БТА.


Прокуратурата съобщи, че има "подозрения", че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение - престъпление, което се наказва с до три години затвор. "Естествено, въпреки подозренията, презумпцията за невинност надделява", се казва в съобщението на прокуратурата в Хановер, столицата на Долна Саксония.


Според медийни съобщения въпросната почивка е била платена от бизнесмен, за чийто проект година преди това правителството на Долна Саксония е одобрило кредитна гаранция. Тя обаче изтекла, без да бъде използвана.


В Германия президентът има ограничени пълномощия, но деветимата следвоенни предшественици на Вулф успяха да се наложат като популярни лидери, като олицетворение на националната съвест, отбелязва Ройтерс.


Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и без това са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори, отбелязва Ройтерс.


От ХДС нямаше коментар на новината за поисканото отнемане на имунитета на президента. В частни разговори обаче политици от партията на Меркел казаха, че са потресени и че очакват Вулф още днес публично да даде обяснения, съобщи ДПА.


Възможно е искането на прокуратурата да бъде обсъдено на следващото заседание на Бундестага, което е на 27 февруари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!