Свързани новини

12.02.2012 18:01

Потоп в София и Хасково, ако няма спешни мерки

Видян 2484 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сензационно интервю за седмичника Супер 19’, който от днес е по сергиите в цяла България, бившият заместник-министър по водите Любка Качакова предупреждава за новите опасности пред нацията заради безхаберието на управляващите.


“ Това не е странно, а срамно!  В момента цели щабове от Пи Ар съветници умуват кой министър как да се оправдава, прехвърляйки отговорността  на другите. Къде е била и областната управителка на Хасково, която може би не знае, че Законът за бедствията я задължава тя да организира експолатацията на язовирите, за чиято собственост има спор”.  И още: “В основата на управлението на водите е науката. Не може да  се реже бюджетът на НИМХ към БАН. Не може да се закриват хидрометрични  и дъждомерни станции поради липса на пари. Как ще взимаме решения като не знаем колко вали. След това идват проблемите със стопанисването. Трябва да се паспортизират всички язовири. Поздравявам премиера, за думите"брутален контрол". Така трябва. Но не и събаряне! Язовирите могат да бъдат източени, но не и да се събарят. Без язовири няма земеделие. Без земеделие няма България”.


Според Любка: “Проблемът с язовир Панчарево е много сериозен, тъй като над него е големият яз. Искър. За щастие  яз.Искър има достатъчно свободен обем към настоящия момент. Искам да подчертая, че в дирекция Води в МОСВ  се взимат адекватни решения, защото там работят добри и опитни експерти. Това, което спешно трябва да се възложи на НИМХ е оценка на снежните запаси и изчисления чрез моделиране на различни варианти за оттока и притока в яз.Искър. НИМХ към БАН имат капацитет за това.  Все още сме в средата на зимата  и прогнозите не са много успокояващи. Трябва да се знае, че от построяването му до сега яз.Искър не е преливал.  МОСВ  и Язовири и каскади  с Божията помощ  не са допускали това.  Дано и никога не се стига до преливане на Искър, защото участъкът между яз. Искър и Панчарево е обрасъл с дървета и храсти и яз. Панчарево ще бъде затлачен.  Яз. Панчарево  е единственият, който има сифонни преливници, които се включват автоматично и започва залпово изпускане към коритото на р. Искър - 600 куб. метра в секунда.  Коритото на р. Искър не може да ги поеме и ще се залеят огромни площи.  Трябва незабавно да се намерят 14 млн. лева, за да се ремонтира десния изпускател на яз.Панчарево. Трябва и да се почисти самият язовир до дъно. Министър Трайков трябва да действа светкавично по отношение на яз. Панчарево. В нощта на 21 срещу 22 май 2007 г. едва овладяхме подобна кризисна ситуация с яз. Панчарево. Героите, за които никой не разбра бяха тогавашния шеф на Язовири и каскади Божидар Цветанов и на Напоителни системи Александър Цветков. И двамата са брилянтни ръководители, хора с безценен опит в справяне с кризи. За жалост политическата метла на ГЕРБ и тях ги отвя. Друг много рисков град е Хасково, заради покриване на речното корито с паркинги и магазини в нарушение на Закона за водите”.


Качакова разкрива: “Преди 2 години  МОСВ обяви обществена поръчка за повече от 1 милион лева за написване на нова стратегия, която не е ясно за водите ли ще е или за водния сектор. Бившият премиер С.Станишев ми възложи да напиша с тесен екип от топ експерти Стратегия за управление на водите. Тя бе завършена 2009 г. и  мога да кажа, че в нея ще намерят отговор на всички значими въпроси и всичко, свързано със защита на националните интереси за 30 г. напред.“ В Супер 19’ Качакова разкрива още подробности по темата за водите и безхаберието на властта.


Кметът Фандъкова вече реагира на предупрежданията като още в четвъртък създаде специален щаб по водите – вижте на стр. 7.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма