Свързани новини

20.01.2012 17:23

Все повече българчета страдат от затлъстяване

Видян 2470 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По последни данни от национално представително проучване на храненето на учениците в България през 2010 г - 2011 г. проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и катедра „Педиатрия" в Медицинския университет в София само 5,6 % от българчетата консумират плодове и зеленчуци веднъж месечно, а 18 % веднъж месечно консумират риба. Същевременно е много висок делът на учениците, които повече от един път на ден ядат торти, сладкиши, баклави, 20,4% консумират чипс, а тестени изделия като пици, мекици, банички и други - 32,2%. 20% от учениците консумират безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден, а енергийни напитки - 7% от децата. Изследването е било оповестено в представителството на ЕК по повод предстоящия европейски ден за здравословно хранене и гответе с деца, информира нюз.бг.


Експертите са установили, че при 25% от децата с наднормено тегло консумацията на тестени изделия и чипс е повече от един път дневно.
При 57,3% от децата консумацията на безалкохолни напитки е веднъж или повече от един път дневно.
При 34% от децата с наднормено тегло е установена ниска честота на консумация на пресни плодове, а при 32 % от децата - ниска консумация на пълнозърнест хляб.


Като причина за увеличаване на свръхтеглото и за затлъстяването експертите посочиха нездравословния модел на хранене и ниската физическа активност.


Изследването е при ученици на възраст от 6 до 19 години в последните две години и показва, че само 24% от децата осъществяват препоръчваната физическа активност от минимум един час на ден.
35% от децата са физически активни по-малко от два дни в седмицата, установило още изследването.


Според проучване, проведено през 2004 г. учениците с наднормено тегло са много - около 20% от децата и от тях една четвърт са със затлъстяване.
Последното изследване, което обхваща учениците между 6 и 19 години за периода 2010 - 2011 година показва, че с наднормено тегло са 30,2% от учениците като от тях със затлъстяване са 12,7%.


Експертите са разтревожени от установената тенденция на увеличаване на затлъстяването при децата в България.
От министерството на здравеопазването са разработени документи за здравословно хранене на учениците като препоръки, наредби включително сборници за рецепти за ученическите столове и бюфети и примерни седмични менюта.


Европейският ден за здравословно хранене и готвене за деца е част от комплекса мероприятия, фокусирани върху проблемите на свръхтеглото и затлъстяването при децата.


Моника Чеуз - директор на Дирекция „Здравеопазване" в Столична община, се ангажира да съдейства за прилагане на добрите практики.
Тя каза, че би било добре да се изградят в някои училища столове и лавки - мостри, които да покажат какво да бъде храненето на децата в бъдеще.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат