Свързани новини

18.01.2012 14:02

Костов: По-малък риск е България да знае може ли да добива шистов газ

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проучването и добивът на шистов газ у нас неочаквано получиха подкрепата на СДС и ДСБ, предаде БиНюз.


„По-малкият риск е България да знае дали може да добива шистов газ, или не”, каза шефът на тъмносините по време на дебатите за налагане на мораториум върху проучването и добива. Той обвини управляващите, че са се отказали от варианта да наложат забрана за определено време. Костов припомни, че светът върви напред и никой не може да каже дали след време няма да се появи безопасен метод. Ескалацията на страховете на ГЕРБ премина всички граници и не трябва да бъде подкрепена, обяви лидерът на ДСБ като призова парламентът да пита Минно-геоложкия институт, а не отделни професори, дали технологията наистина е вредна. Той съобщи, че всички методи, които Народното събрание забранява с мораториума, се прилагат в България от 50-те години насам.”Извършени са стотици такива сондажи и те се съхраняват в националния геоложки фонд.


С тази забрана рискувате да забраните това, което е вършено през последните години, за да се създаде геоложката карта на страната, което е крайна недомислица”, възмути се лидерът на ДСБ. Костов постави въпроса и за националната сигурност на страната от гледна точка на диверсификацията на газ. „Ние купуваме в момента газ на стойност 420 долара на 1000 куб м., а в страните, в които произвеждат - е 99 долара на 1000 куб м.”, каза той.


„Ние живеем в риск, когато се качите в колата си рискувате. Когато се качите на самолет – пак рискувате.


Пренасянето на петрол е силно рискова дейност. Но хората продължават да пренасят петрол, добиват включително и под морското дъно.


Това че се страхуваме, значи ли да не го правим и да бъдем държани за гушата с договор за доставка на газ?. Може ли това да се нарече отговорна позиция?”, попита Костов.


Той получи подкрепа и от депутатите от СДС Михаил Михайлов и Лъчезар Тошев. Михайлов призова дебатът да не се превръща в за или против „Шеврон” и кой мисли по-екологично, а да се фокусира върху бъдещето на енергийната сигурност в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне