Свързани новини

12.01.2012 16:56

Нови имена за улици в Овча купел 2 и Слатина

Видян 4057 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Улици в кварталите Овча купел 2 и Слатина ще носят имената на първостроители на следосвобожденска София. Столичният общински съвет одобри предложенията на съветника от Синята коалиция Вили Лилков.
Съветниците решиха улици в Овча купел 2 да се именуват на Антонин Колар - първият градски архитект на София, Херман Майер - архитекта на сградата на БАН и Мавзолея на Александър Първи, Андреас Грайс - автор на мазилковите пластики на Княжеския дворец, Военния клуб и Народното събрание, Фридрих Грюнангер - архитектът на Духовната семинария, Централната синагога, парка на Военната академия, къщата на Яблански и сегашната сграда на резиденцията на турския посланик.
Алеи в квартал Слатина ще носят имената на авторите на най-старите столични паркове - Даниел Неф - общински градинар на София от 1882 година, който е автор на първия план на Борисовата градина, тази при Руски паметник и Докторската градина, Карл Бетц - първостроител на Градската градина и Дворцовата градина, Жюл Лошо - създател на парка Врана, Йосиф Фрай - автор на розариума в Борисовата градина, на градините на Руската църква, на храма Света София и при Синодалната палата, както и Йохан Келерер - паркостроител на алпинеумите в Ботаническата градина и парка Врана.
Също улици в кв. Овча купел 2 ще носят имената на Братя Прошек - участници в строителството на сградите на Народното събрание, собственици на първата столична печатница и създатели на дружеството Славянска беседа, на Георг Прошек - асистент-архитект на Софийската община, участник в строителството на Орлов мост и други.
Съветниците одобриха и решението за именуването на безименна улица на френския поет от ранното Средновековие Пиер дьо Ронсар, за родът на който има доказателства, че произхожда от Балканите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци