Свързани новини

10.01.2012 16:44

Долу ръцете от инвалидните добавки на пенсионерите

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Удивително предложение на социалните партньори пред правителството разбуни духовете. Пенсионерите за възраст и стаж да нямат право да получават и инвалидни пенсии. Държавата щяла да икономиса 25 милиона.
В същото време миналата година два пъти даде по близо 300 милиона – веднъж в бюджета и втори път, понеже ги бяха похарчили, на министерствата на вътрешните работи, правосъдието и отбраната, за чиито служители кой знае защо плаща на НОИ. Освен че им цака тлъсти заплати всеки месец, бонуси за “секретност”, все едно са ни останали някакви тайни, дава им нечувани привилегии като по-кратък стаж и по-ниска пенсионна възраст, 15-20 заплати на изпроводяк, пари за дрехи храна, каквито жестове не прави за никой друг.
А старците, за които и без друго толкова се е загрижила  – да мрат. Това са същите тези хора, които построиха държавата, за да им се подиграва с подобни идеи, когато са достатъчно немощни да се съпротивляват. Апропо, осигурителният институт тихомълком поотне някои социални придобивки за инвалидите от всички възрасти през последните две години, в това число пенсионерите. Милионите от тази операция обаче потъват неясно къде.
Още с идването си на поста Симеон Дянков пожела да отнеме инвалидните пенсии или поне да ги намали. Според него това е справедливо.
Но такава позиция не е изненадваща за финансов министър – той е сложен на поста си, за да реже всичко, което му позволим. Обаче синдикатите и работодателите да се обявят за подобна несправедливост при и без друго непростимо ниските пенсии в България е грехота. Ако така ще се подлагат на правителството, да се закриват. Срамно е.
Вместо това е добре социалните власти да се заемат както трябва с усвояването на многобройните възможности от еврофондовете, предназначени за осигуряване на заетост на инвалидите в трудоспособна възраст. Навремето, и без еврофондове, държавата имаше този ангажимент. Предприятията на слепите, глухите и другите инвалиди бяха заели цели пазарни ниши, където работеха перфектно. Какво се случи с този дял от икономиката? Защо беше отнета възможността за труд на младите инвалиди? Ето това са съществените въпроси, по които трябва да правят разсъждения и предложения социалните партньори. Не по рязането. Защото на тези хора, които са в неравностойно положение, трябва да бъде осигурен достоен живот, независимо от техните проблеми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!