Свързани новини

09.01.2012 17:33

14 болници затвориха миналата година

Видян 2045 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма реформа се изпълнява в момента. С цел икономии под шапката на Военно-медицинската академия минават транспортната и МВР-болницата. Въпреки всички условности, повечето спецове смятат, че това е правилна стъпка на правителството. Но всички се питат – защо се налага все още да си позволяваме ненужния лукс да издържаме Правителствена болница. Такава няма нито в една държава – нито в САЩ, нито в Русия. При американците отделение при военна болница изпълнява тези функции, а при братушките – корпус от болничен комплекс. При нас обаче я караме като при Тато. Май прав ще се окаже д-р Стойчо Кацаров, който продължава делото на починалата активистка за правата на пациентите Теодора Захариева. Той казва: “Докато има Правителствена болница, нейният контингент няма да се сблъска с истинското лице на българското здравеопазване и затова няма да има и реформи в този жизненоважен сектор”.
Вчера в интервю за бТВ министър Стефан Константинов потвърди думите му като каза, че през 2012 г. реформи наистина няма да има. Точните му думи са: “Истинските, смислени и дълбоки реформи предстоят и най-вероятно те ще започнат да се случват не през настоящата, а през 2013 г.”. Което също е съмнително, понеже 2013 г. ще бъде изборна година, а в такава реформи не се правят.
Повече пари за здраве ще се изсипят само в нереформираната Правителствена болница. Наред с изключително щедрата държавна субсидия от 15 милиона лева, на нея й плащат кой знае защо и по Здравна каса – сиреч двойно, за всяка манипулация. Де тоз късмет да имаха и другите лечебни заведения. Но го нямат.
14 болници в страната, между които тези в Дряново, Елхово, Златоград, Девин, Котел и други доста отдалечени от сравнително доброто софийско лечение градове, бяха закрити. Още толкова ще минат в небитието и тази година. Общият им бюджет по ирония на съдбата е колкото на ненужната Правителствена болница. Но докато в елитната клиника се лекуват неколкостотин големци, в закритите досега болници спасяваха живота на повече от 300 000 стари и болни останали по тези краища наши сънародници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак