Свързани новини

04.01.2012 16:32

Крийте се, грипът иде!

Видян 1557 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Грипна епидемия чука на вратата. Вирусът ще захапе страната до средата на месеца, до края на януари масово ще се изпонатръшкаме. Това съобщи шефът на дирекция Надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Светла Станева.
Думите й съвпадат с прогнозата на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който се позова на Световната здравна организация.
Между 4000 и 5000 души със заболяването търсят медицинска помощ на всеки шест-седем дни, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според джипита обаче броят на засегнатите от грипоподобните вируси е двойно по-голям, тъй като хората ходят на работа до последно, заразяват колегите си и остават на лечение у дома чак когато състоянието им се влоши.
Тежка хрема и ангина, отпадналост и висока температура са признаците на вирусната инфекция. Тя се причинява от рино и аденовируси, разясни д-р Ангел Кунчев
Един от най-популярните начини за профилактика е ваксината. Други средства за справяне с болестта са лекарствата срещу грип в аптеките, които имаха много добър ефект по време на епидемията през 2009 – 2010 г.
Навременното специфично антивирусно лечение намалява тежестта на заболяването и предотвратява тежки усложнения, особено при хората от рисковите групи. Преценката за безплатното получаване и използване на медикаментите за лечение на пациентите е изцяло на медиците, на които са предоставени. На този етап само семейните лекари не са започнали все още да ги получават.
Миналата година почти цялата страна бе обхваната от грипната епидемия. Средно около 2 000 българи годишно умират от тежката форма. Най-често това са хора от рисковите групи, към които спадат основно възрастни над 65 години. Затова лекарите препоръчват за тях задължителна имунизация. През зимата на 2011 г. средно за страната броят на заболелите е бил 70 на 10 000 души. Едно от основните обяснения е, че по празниците много от хората с дихателни проблеми не са ходили на лекар, отлагайки консултите за началото на януари.
Грипните вируси се нареждат сред най-честите причинители на заболявания на дихателните пътища в световен мащаб и това води от 3 до 49 000 смъртни случаи всяка година само в САЩ. Освен обичайните щамове, които циркулират целогодишно, 3 пъти през миналия век са се появили много по-смъртоносни техни разновидности. Най-голям ужас успяха да създадат свинският и птичият грип.
Първата епидемия за 2011 година в България бе обявена в столицата на 18-и януари. Тогава заболеваемостта в региона надхвърли 300 души на 10 000. Следващите градове, в които грипът се разпростря, бяха Петрич и Благоевград. 6 дни по-късно вече в 8 области на страната бе обявена епидемия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни