Свързани новини

12.12.2011 16:27

И прокурор в делото Октопод

Видян 1615 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ще обявя конкурс за режисьори с голямо възнаграждение за всеки, който успее да пресъздаде "въображението на прокурора". Това обяви някогашната барета и доскорошен агент на ДАНС Алексей Петров, но известен като Трактора и Октопода, по време на делото срещу него и още петима души, което започна вчера в Софийския градски съд.
Обвинението срещу тях е 200 тома и е за участие в организирана престъпна група и присвояване на над 2 милиона лева народна пара. Докато прокурорът Светлозар Костов четеше диспозитива на обвинителния акт, Алексей Петров се подхилкваше.
Процесът Октопод започва почти 2 г. след шумната полицейска операция. Алексей Петров беше арестуван през февруари 2010 г. Остана в ареста до октомври, когато съдът го пусна под домашен арест. На 15 февруари тази година магистратите потвърдиха най-леката мярка за неотклонение – подписка, и така Петров успя да се кандидатира за държавен глава. Той успя да спечели едва 0,94%, или 31 633 гласа.
На стартиралото дело председател на съдебния състав е съдия Румяна Ченалова, която миналата седмица оправда подсъдимия за двойното убийство до дискотека Соло. Според прокуратурата Алексей Петров е отговорен за изнудвания, принуди и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, в периода от 2004 - 2010 г. Другият обвиняем - Марчело Джотолов - за изнудвания, принуди, присвояване, както и за избягване установяването и плащането на данъчни задължения. Третият в групата - Янко Попов, е привлечен към наказателна отговорност за изнудвания. Кирил Топалов е обвинен за принуда, а бившият прокурор Цеко Йорданов - за осуетяване на наказателно преследване. Самият е Йорданов, говори се, бил човек на бившия главен прокурор Никола Филчев. Така се прави и връзката между него и Трактора. Пострадалите по делото са 15 души, като всеки от тях твърди, че е станал жертва на Октопода. Преди заседанието на съда почти всички подадоха молба за конституиране като частни обвинители. Алексей Петров дойде с шестима адвокати, сред които Ина Лулчева и Васил Василев, както и чуждестранен защитник. На делото се появиха и представители на Инициативния комитет, който издигна бившия съветник в ДАНС за кандидат за президент. По време на прочитането на диспозитива беше припомнено, че пострадалите от групата твърдят, че са били бити и заплашвани от Петров, Хамстера, Марчело Джотолов, Попов и Топалов с изрази като: "Ще ти отрежа главата!"; "Ще те унищожа и ще те закопая!"; "Ще ти извадя зъбите с клещи!"; "Ще продам органите на близките ти на украинци" и други. "Надявам се свидетелите да останат така спокойни и по време на делото, както бяха и днес", заяви обвинителят Светлозар Костов. По думите му в събраните стотици томове (над 200) има достатъчно доказателства срещу всеки от подсъдимите, но решението дали са виновни си остава на съда. Костов е специално командирован от Бургас заради делото. Отскоро той е административен ръководител на Специализираната прокуратура. „Колкото до бившия вече прокурор Цеко Йорданов от Върховната касационна прокуратура, той е единственият прокурор, обвинен по делото, но той не е член на организираната престъпна група“, уточни Костов. „Познавам Петров само от телевизора“, каза пък Йорданов.
"Това, което се случва, е продължение на политическата репресия спрямо мен", заяви самият Алексей Петров. "Специално заради мен се създаде специализиран съд за политическа саморазправа и сега е редно при тази ситуация да се закрие този специализиран съд, защото той струва стотици милиони на българските граждани", добави той.  Ако не беше тръгнало до края на декември, делото щеше вече да е от компетентността на новосформирания Специализиран наказателен съд, който започва работа след Нова година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще