Свързани новини

25.11.2011 13:00

Турция няма да се намесва в Сирия

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският вицепремиер Бюлент Арънч изключи чуждестранна намеса, въвличаща и Турция, в Сирия, която от осем месеца е обхваната от бунт, потушаван жестоко от режима, предава АФП, цитирани от Дарик Нюз.


"Ние категорично се противопоставяме на всяка намеса в Сирия и отхвърляме всяка операция, която би замесила Турция срещу тази страна", заяви Арънч, цитиран от телевизия Си Ен Ен-Тюрк. "Някои страни твърдят, че Турция ще се намеси в събитията в Сирия, това е напълно невярно. И дума не може да става за изпращане на турски войници или за турска намеса в Сирия. Няма да позволим и на други страни да се намесят", заяви Арънч, който е и говорител на правителството, предава БГНЕС. Според него подобен сценарий ще има големи последици в региона.


Турция възприе твърда позиция срещу съседната си страна и бивш съюзник. Във вторник турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова сирийския президент Башар ал Асад да подаде оставка.


Освен това Турция обмисля да създаде буферни зони и дори забранена за полети зона на границата, разделяща двете страни, за да се предотврати притока на голям брой бежанци в случай, че сирийските сили предприемат военна операция в близък до Турция район. В момента в Турция има около 7000 сирийски опозиционери, които избягаха от конфликта в страната си.


От своя страна Русия заяви, че е против приемането на каквито и да е резолюции със санкции срещу Сирия или оказването на натиск над тази страна. Това предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес, като цитираха говорителя на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич. "На този етап ние нямаме нужда от каквито и да е резолюции, санкции или натиск над Сирия, а от диалог между сирийците", заяви Лукашевич в обръщение по руската държавна телевизия. Той подчерта, че намесата със сила в Сирия е абсолютно неприемлива за Русия, предаде ИТАР-ТАСС.


Коментирайки предложението на Запада за създаването на хуманитарни коридори в Сирия, Лукашевич отбеляза, че Москва се опитва в момента да разбере за какво става дума.


Русия, Китай и техните партньори от групата БРИКС (включваща още Индия, Южна Африка и Бразилия) приканиха Сирия да започне разговори с опозицията и отправиха отново предупреждение срещу военна намеса в страната без мандата на ООН, предаде Ройтерс. В декларация петте страни от БРИКС не споменаха нищо за ултиматума на Арабската лига да наложи санкции срещу Сирия, ако Дамаск не приеме споразумението за допускане на арабски наблюдатели на сирийска територия.


Междувременно НАТО обяви, че не обмисля възможността за провеждане на военна операция в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира ръководителя на информационното бюро на алианса в Москва Робърт Пшел. "НАТО не обсъжда въпроса за каквато и да е операция спрямо Сирия", увери Пшел. От всяка операция могат да бъдат извлечени поуки, но тя не може да послужи за модел за бъдещи действия, добави той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху