Свързани новини

24.11.2011 14:49

Плевнелиев: Модерна България означава реформи

Видян 1843 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев е на посещение във Варна днес, а на въпросите относно стачката в БДЖ, която започна тази сутрин и повишаването на годините за пенсиониране той отговори така:



Днес на България е нужен прагматичен президент на една модерна държава, а модерна България означава преди всичко реформи.


Според Плевнелиев, реформите в БДЖ ще спасят компанията от фалит. Аз съм за реформите в БДЖ и на пенсионната система, която през 2000 година е замислена вероятно добре, но през тази година има огромен дефицит в пенсионната система от над 4.5 млрд. лв. За да се финансират пенсиите, тези пари идват от други пера на републиканския бюджет, включително и от пера, които държавата отпуска за регионите и общините, подчерта Росен Плевнелиев. Той посочи, че през 2015-2016 година, дефицитът в Националната осигурителна система ще се увеличи още повече и по този начин реалната икономика може да изпадне в колапс и да не е способна да генерира доходи, оттам данъци, от които идват и парите за пенсии. Няма алтернатива за модернизирането на тези системи и като президент аз ще работя за това, посочи още бъдещият държавен глава. По въпроса за отзоваването на българските дипломати с досиета той беше категоричен, че има два аспекта – политически и технически:


Политическата воля и решимост при нас е на лице. Трябва да се избистри техническата страна на промените в това отношение и аз като президент ще се консултирам с експертите как да стане това.


Плевнелиев посочи още, че 2012 година е най-важната за проекта България 2020. Ако този проект го няма, страната не може ефективно да се бори и да договаря европейски средства за програмния период 2014 - 2020 година. Според Плевнелиев, това може да се осъществи, ако до три месеца е на лице Регионалният план за развитие. За тази цел от Европа са доставени средства за цяла Североизточна България, за да може този регион да направи своите областни планове за развитие. Той посочи още, че след три месеца дебатът ще се пренесе на национално ниво в Съвета за икономическо и социално развитие към президента, когато са готови плановете за развитие по регионите. В този съвет ще бъдат представени всички региони на страната. Така най-добре ще бъдат защитени регионалните приоритети. През втората половина на 2012 година вече трябва да се водят „тежките преговори и битки с Брюксел” за защита на националните програми за развитие до 2020 година. Росен Плевнелиев подчерта, че ще се говори за цели секторни политики на национално ниво, а не само за строеж на пътища и пречиствателни станции – туризъм, образование, градска среда, клъстърни политики, индустриални паркове, пристанища и летища. Той допълни, че регионалната политика ще бъде изключително важна и приоритетна тема за него като президент. Националната програма за развитие 2020 ще бъде новия национален приоритет, максимално легитимен и работещ, пред вид факта, че е изработен в резултат на обществени дебати и след постигане на национален и регионален консенсус, подчерта още Росен Плевнелиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а