Свързани новини

17.11.2011 11:52

Привличат България в бъдещия Евразийски съюз

Видян 3218 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Участници в кръгла маса организирана от управляващата партия "Единна Русия" считат, че България наред с бившите съветски републики трябва да бъдат привлечени в бъдещия Евразийски съюз, пише днес руският печат, цитиран от Днес.бг


Според фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума, която е инициатор на срещата, "руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние" в този съюз, пише "Комерсант".


Вестниците припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложено от премиера Владимир Путин.


Статия на Путин за Евразийския съюз бе публикувана в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.


Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на "идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство", което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран в "Комерсант".


"Целите на модернизацията" обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела".


Хората от "Единна Русия" засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз, отбелязва всекидневникът.


Налице са "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочи пред участниците председателят на Държавната дума Борис Гризлов.


Сред аргументите според него е "общата история на страните" от постсъветското пространство, а сред инструментите – руският като "език за междунационално общуване" и "кооперирането в икономиката". Той изтъкна, че не става дума за "единна държава", а за "съюз на суверенни държави", пише "Комерсант".


"В обозримо бъдеще" Европейският съюз няма да отвори врати за Русия, а тя самата не би пожелала членство в НАТО. При все това "светът ще се развива в рамките на интеграционни групи" и бъдещият Евразийски съюз се очертава като нещо "естествено за Русия", заяви Алексей Пушков, телевизионен водещ и общественик.


Евразийският съюз трябва "да събере не толкова земите, колкото народите и гражданите в единно държавно тяло", каза посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Той припомни своята идея руският да се нареди сред официалните езици на ЕС. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписа в поне 7 държави от Евросъюза, посочва "Комерсант".


Участниците в кръглата маса не са разработили конкретни мерки за формиране на новата общност. Максат Кунакунов, съветник на председателя на киргизстанския парламент, обобщи: "Съюз ще има независимо дали го искаме или не". Той цитира Владимир Путин: "Който не съжалява за СССР, няма сърце, който мечтае да върне СССР, няма глава". И добави от свое име: "А който се съмнява, че ще създадем нов съюз - той е просто глупак".


В Русия все повече намаляват хората, които тъгуват за Съветския съюз, обобщава данни от анкети представител на социологическия център "Левада". През 2000 г. 30 на сто от запитаните са били готови да се върнат във времената на СССР, през 2003 г. идеята е била одобрена от 25 процента, а през 2007 г. едва от 15 на сто.


Интеграцията в постсъветското пространство отдавна вече е тръгнала, напомня "Московский комсомолец" за икономическото сътрудничество и безвизовия режим между Русия, Беларус и Казахстан. В близко време обединителните процеси може да стигнат "ново, принципно различно равнище", коментира вестникът "положителните нагласи към обединение сред жителите на Украйна, Киргизстан и Армения", посочва БТА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак