Свързани новини

07.11.2011 15:46

US посланик Джеймс Уорлик: Оставки заради изборите!

Видян 1829 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безбройните гафове, допуснали на изборте, накараха американския посланик в България Джеймс Уорлик да отправи парлива и остра критика към управляващите. „Трябва да има наказани! В България Централната избирателна комисия ще трябва внимателно да разгледа как са преминали тези избори, а и парламентът също, за да няма повече проблеми за в бъдеще“, заяви Уорлик в сутрешния блок на БНТ.
„Трябва да има разследване! Ако има в България хора, които са купували гласове, те трябва да бъдат изправени пред съда. И в моята държава има нередности. Важно е съответното правителството как ще се справи с това и кога. Бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани и заради това трябва да има система тези, които купуват гласовете на хората, да бъдат наказани наистина. Отговорност на всеки един гражданин е да има честни избори“, отсече дипломатът.
„Вече е дошъл моментът да се мисли с поглед напред - президентът и премиерът имат възможност да реализират редица промени, гражданите дават тази възможност“, подчерта 56-годишният американски дипломат. „Премиерът и правителството трябва да поемат здраво юздите и да предприемат правилните крачки в полза на българските граждани. Всички искат прогрес. Повече не трябва да има никакви извинения с грешките на предишните управляващи, вече 2 години кабинетът е на власт. Меденият месец свърши. Никакви извинения повече не може да има за правителството, две години те вече са на власт“, добави още той. „От страна на САЩ ние ще подкрепим това правителство в името на българските граждани по всякакъв начин, по който е възможно“, продължи човекът на Барак Обама.
Американският дипломат припомни, че един от заявените приоритети на новоизбрания президент Росен Плевнелиев е именно съдебната реформа. „Г-н Борисов и г-н Плевнелиев, къде са вашите идеи за нея, питам аз? Реформите трябва да се получат, трябва да се поеме отговорност. Лесно е да се критикува правителството, но много по-трудно е да се работи конструктивно“, добави той.
„Нека да отправим и предизвикателството към социалистите“, обърна се Уорлик и към опозицията.
Той очерта още едно предизвикателство пред сегашното правителство - създаването на работни места. „Една от трудностите е да се стимулира икономиката, за да има растеж“, почни посланикът.
US посланикът засегна и въпроса за случая с пловдивското село Катуница. Според него Цар Киро има „акумулирано неимоверно богатство, което трябва да принадлежи на българските граждани“. По думите му у нас трябва да има методи, за да може да бъде запорирано.
„Никой в страната не трябва да бъде недосегаем. Това е едно от предизвикателството пред настоящото правителство“, категоричен бе той. „Как може един човек и неговите деца и внуци да останат над закона, да не плащат данъци, как се случва това? Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. На хората им е омръзнало и Цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има 2 правосъдни системи - ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб, Катуница е пример за това“, разпали се дипломатът.
Американският дипломат коментира и кризата в южната ни съседка Гърция. „Фискалната дисциплина е нещо изключително важно. България е в много силна позиция, защото се води отговорна фискална политика. Наученият урок е да се запази този курс и мисля, че това се осъзнава от вашия финансов министър и от кабинета, но е важно да се създават и редица работни места“, категоричен бе  посланикът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго