Свързани новини

03.11.2011 15:07

Левовете в марки при разпад на еврозоната

Видян 1995 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Времето от знаменитата песен на Сашка Васева - Левовете в марки, от разцвета на мутробарока през 90-те като едното нищо може да се завърне. Всичко зависи от това дали Гърция ще изхвърчи от еврозоната.
„Ако това се случи, 1-2 месеца ще има хаос както на световните и европейски пазари, така и в банковата система. Отлъчването на южната ни съседка обаче няма да засегне страната ни, ако се държим дисциплинирано.“ Това заяви икономическият и политически анализатор от Индъстри уоч Лъчезар Богданов пред bTV.
Според него, ако се разпадне еврозоната, ще има шок в системата
 и по-малко капитал, включително към България. „Ние все още сме рисков район, за нас пишат като за нова икономика, въпреки финансовата дисциплина, която имаме“, смята експертът. „Тогава големият въпрос ще бъде свързан с обстоятелството, че няма да има нови кредити, а икономиката ще застине“, каза още той.
По думите му марката би била най-стабилната валута при евентуален разпад на еврозоната. „Ако се привържем към друга валута, при обръщането на лева няма да се изгубят пари“, обясни той.
Според него най-добре е да се вържем към марката или друг вид валута на Северния блок - Холандия, Финландия, Германия и Дания.
Всичко това се случва в очакване да минем към еврото.
По въпроса с присъединяването ни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира: „Все още не е дошло времето това да се случи. От 15 години сме поели по пътя на присъединяването към обща валута. Първо обвързахме нашата - лева, с германската марка, а впоследствие и с еврото. Но все още не сме извлекли позитивите от еврото, като например ниски лихви. Ще изчакаме най- малко една година, за да видим как ще се развие еврозоната.”
„Заради стачките митницата на границата между България и Гърция не функционира. Търговията ни с Гърция е изцяло прекъсната. Отклонили сме превоза на всички стоки в посока Русия и Украйна. От кризата в Гърция извлякохме и предимства. Около 2000 гръцки предприятия преместиха седалищата си в България заради по- ниските данъци”, каза още финансист №1 пред германското издание Ханделсблат.
В сряда вечерта стана ясно, че Гърция няма да получи спасителния транш от 8 млрд. евро, докато не реши остава ли в еврозота. Това стана ясно след извънредната среща на лидерите на Германия и Франция с премиера на Гърция Георгиос Папандреу.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате