Свързани новини

27.10.2011 11:47

Опростиха 50% от дълга на Гърция

Видян 1578 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На срещата в Брюксел европейските лидери се договориха за опрощаване на 50% от гръцкия дълг, съобщава Би Би Си, цитирани от нюз.бг.


Новината беше огласена от френския президент Никола Саркози на пресконференция след приключването на преговорите, които продължиха почти 10 часа.


Освен постигнатото споразумение за понижение с 50% на стойността на гръцките облигации, притежавани от частния сектор (главно от банки и застрахователни компании), лидерите на Еврозоната се споразумяха за подкрепа в тази сделка с частния сектор от страна на правителствата на съюза в размер на 30 млрд. евро, допълва money.bg. Все още не е ясно обаче каква ще стане тази подкрепа, макар че се отбелязва че това може да стане чрез т.н. "кредитни подобрения".


Отбелязва се, че преговорите с частния сектор по тази сделка ще продължат до края на настоящата година, така че следващият, втори общо спасителен финансов пакет за Гърция да стане факт в началото на 2012г. Според неофициална информация, новият спасителен пакет за Атина ще бъде за 130 млрд. евро (над договорените на 21.07.11г. помощи за 109 млрд .евро).


Лидерите на Еврозоната също така постигнаха сделка и по увеличение мощта на Европейския Спасителен Фонд (EFSF) до 1 трлн. долара спрямо настоящия негов размер от 440 млрд. евро. Настоящата реална стойност на EFSF фонда е за около 290 млрд. евро с оглед, че част от капиталите вече се използват по спасителните програми за Гърция, Ирландия и Португалия. Така остават "свободни" около 290 млрд. евро, които ще трябва да бъдат увеличение с т.н. "ливъридж" механизми 4 до 5 пъти или към 1 трлн. евро.


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че решението поставя началото на нова ера за страната му.


В пресконференцията участваха и германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на Еврозоната Херман ван Ромпой.


Европейските лидери заявиха, че са успели да постигнат споразумение по решаването на трите най-важни задачи за изхода от дълговата криза.


Освен 50-процентното опрощаване на дълга Гърция ще получи до 100 млрд. евро финансова помощ от ЕС и МВФ в рамките на втория план за преструктуриране на дълга.


След изявленията на лидерите курсът на еврото започна да се покачва заради нарасналия оптимизъм на инвеститорите за възможностите за икономически растеж в Европа при запазване не единната валута.


„Резултатите от срещата ще донесат облекчение на целия свят, очакващ категорично решение от страните  в Еврозоната." - заяви Никола Саркози.


Извънредната среща на лидерите на европейските страни започна в късните часове на 26 октомври.


Преди това експертите бяха сдържани в прогнозите си за изхода от срещата.
Форумът на министрите на икономиката и на финансите, известен като "Екофин", традиционно заседава преди окончателното приемане на икономически решения от европейските лидери.


Би Би Си прогнозира, че след отмяната на заседанието на "Екофин" лидерите от Еврозоната ще обсъдят общите принципи за спасяването на еврото, но детайлите на споразумението вероятно ще бъдат предмет на следващи срещи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци