Свързани новини

24.10.2011 14:01

Зала "Универсиада" блокирана, броенето продължава

Видян 1861 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната зала "Универсиада" където се помещава Общинската избирателна комисия е блокирана от изнервени и измръзнали членове на Секционни комисии, които чакат от снощи да предадат своите протоколи, часове след като изборният ден е приключил. От Столична община забраниха движението, престоят и паркирането на автомобили в района на зала „Универсиада“. Движението ще бъде възстановено след приключване на работата на Общинската избирателна комисия по транспортиране, обработване на протоколи от избирателните секции и изборните книжа. Дотогава се забранява движението на автомобили, престоят и паркирането на пътни превозни средства по бул. "Шипченски проход" между ул. "М. Еминеску" и ул. "Ал. Жендов". Автомобилният поток се пренасочва по алтернативни трасета - по бул. "Гео Милев" и бул. "Цариградско шосе". Осигурено е движението на трамваите в района. Диана Тонова, секретар на Общинската избирателна комисия (ОИК) към Столична община, обясни официално, че има над 100% сгрешени протоколи, съобщават Медиапуул. Това означава, че всеки един протокол е сгрешен поне веднъж, но има доста случаи, в които грешките са повече от една. По думите й това никога не се е случвало. В момента се извършва ръчно преброяване, след като са установени грешки в абсолютно всички протоколи. “Има случаи в район "Оборище", в които един и същ протокол е връщан 11 пъти”, каза Тонова.


Именно ръчното преброяване на над 2000 сгрешени протокола е забавило изключително много работата на ОИК, която се помещавав зала "Универсиада".


Тонова не успя да прогнозира дали до края на деня ще приключи преброяването. Впоследствие членове на комисията казаха неофициално, че едва ли ще успеят за 24 часа. По думите им имало няколко срива в компютърната система.


Тонова не пожела да коментира дали целият този организационен хаос може да доведе до промяна на изборните резултати. Тя не коментира и информацията на БНТ, че членове на секционните избирателни комисии са изхърляли бюлетини, защото им тежали.


“Всичко беше твърде сложно организирано. Ние създадохме максимални условия да бъдат приети всички протоколи, но се създаде излишна бумащина”, добави Томова и уточни, че седмици преди вота от ОИК са се опитвали да обяснят на Централната избирателна комисия, че изискването в зала “Универсиада” да се носят не само протоколите, но и всички бюлетини, неминуемо ще доведе до организационен хаос.


В момента на бул. “Шипченски проход” има десетки автобуси и микробуси, голяма част от които са пълни с бюлетини, все още непредадени в ОИК.


Въпреки че полицията изрично не допуска никакви журналисти вътре в сградата, екип на БГНЕС успя да заснеме кадри от работата на ОИК в зала “Универсиада”, от които става ясно, че обстановката е свръхнапрегната. Стотици изнервени и измръзнали членове на секционни комисии скандират "Мафия! Махия!". Чакащите заявиха, че цяла нощ са мръзнали като кучета, а мнозинството от членовете на секционни комисии са от управляващата партия ГЕРБ.


От записа става ясно също, че в залата има и депутати от ГЕРБ – Станислав Иванов и Иван Божилов, което е в нарушение на закона.


По-рано в понеделник и БНТ показа кадри с припаднали хора, хаос и сблъсъци в зала "Универсиада" при предаването на протоколите от секционните комисии в София.


В ранните часове масово представители на секционните комисии си тръгваха с протоколите и бюлетините без да са отчели резултатите.


До 3 часа в понеделник сутринта представители на секционните комисии са държани в училищата без да бъдат извозвани. В самата зала “Универсиада“ хората чакат по пет-шест часа да бъдат повикани за отчитане на резултатите.


Около 4 часа сутринта хора масово започнаха да напускат със секретните протоколи и чувалите с бюлетини. “От десет години ходя по избори, по-лоша организация никога не е имало“, коментира една от тръгващите си жени.


“Ние сме номер 1100, а в момента минава номер 300. Хората вътре припадат, и аз ходих на лекар, защото ми стана лошо“, коментира друга от разотиващите се жени.


“Нито един от нас не е спирал и за минута да обработва документи. Работим от 6 часа сутринта. Вече сме прехвърлили две трети от секционните избирателни комисии. Правим всичко възможно от една страна да спазим закона, а от друга - да успеем да подслоним, нахраним, транспортираме между 3000 и 4000 души. 80% от членовете на СИК-овете са в залата, въпреки че са изморени. Не можем да обработим толкова много информация в рамките на няколко часа“, коментира пред БНР председателят на ОИК - София Марина Белчева.


Сигнали за подобен хаос при предаването на протоколите има и от Бургас и Благоевград.


В Бургас до 5.30 часа са били обработени около 120 протокола от всичките 900 на общо 291 секции. Огромни опашки се извиха в спортната зала “Младост“, където също имаше припаднали.
Неуредици има и пред общината в Несебър и в Общинската избирателна комисия в Созопол, където продължава броенето и откъдето отказват да съобщят всякакъв прогнозен резултат.


В Несебър повече от 30 часа хора чакат с протоколи пред общинската избирателна косимия. До този момент, само 15 секции са предали своите протоколи, другите чакат на опашка пред общината. Хората заплашват с бойкот за балотажа - като в изборния ден няма да се яват на постовете си.


Председателят на СИК в село Баня предупреди, че ще блокира секцията, ако бъдат извикани заместници.


Още от снощи имаше огромно напрежение в секциите в Свети Влас и село Тънково, където не успяха да гласуват доста хора.


 


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата