Свързани новини

19.10.2011 12:34

Амнести Интернешънъл: България въоръжава диктаторските страни

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Амнести Интернешънъл съобщи, че България заедно със САЩ, Русия и ред европейски държави са въоръжавали репресивните правителства в Близкия изток и Северна Африка преди тазгодишните въстания, въпреки че са имали доказателства за значителния риск от това да се използват за нарушения на човешките права.


"Тези открития отразяват яркия провал на настоящия контрол на износа на оръжия и всичките му недостатъци. Те подчертават и необходимостта от ефективно, глобално споразумение за търговия с оръжия, което да отчита в пълна степен необходимостта от спазване на човешките права", заяви Хелън Хюз – главен изследовател на на търговията с оръжия. "Правителствата, които днес твърдят, че са солидарни с народите в Близкия изток и Северна Африка, са същите като онези, които доскоро доставяха оръжията, куршумите и военното и полицейското оборудване, използвани за убиването, раняването и произволното задържане на хиляди мирни протестиращи в Тунис, Египет, Сирия и Йемен", отбелязва Хюз.


В доклада на Амнести още се посочва, че основните доставчици на оръжия към петте страни са Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Италия, Русия, Великобритания и САЩ. Най-малко 11 държави са осигурили военна подкрепа или са позволили износа на оръжия и боеприпаси за Йемен, където близо 200 протестиращи т.г. изгубиха животите си. В това число България, Чехия, Германия, Италия, Русия, Турция, Украйна, Великобритания и САЩ.


Въпреки продължаващите брутални репресии на демонстрантите, международната общност не предприе конкретни действия, за да спре потока от оръжия към Йемен. Сдобиването с информация за оръжията, доставяни на Сирия, е трудна задача, тъй като едва няколко правителства го докладват официално. Известно е обаче, че най-големият износител на оръжия за Сирия е Русия – близо 10% от общия износ на страната отива към Дамаск.


Амнести също така набляга, че голяма част от оръжията, открити в Либия, са произведени или от Съветския съюз, или от бивши комунистически държави. Значителна част от боеприпасите на поддръжниците на Кадафи са китайски, български и италиански. Най-малко 20 държави са продавали и доставяли оръжия, боеприпаси, сълзотворен газ и оборудване за борба с безредиците на Египет. Най-големият износител са били САЩ, които за срок от година са осигурили стока за общо 1,3 млрд. долара. Сред останалите топ износители са Австрия, Белгия, България, Италия и Швейцария.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате