Свързани новини

18.10.2011 13:30

276 кандидат-кметове са били агенти на ДС

Видян 2322 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията по досиетата обяви във вторник имената на 276 кандидат-кметове, работили за службите на бившия комунистически режим, пише Медиапуул.


Най-много сред кандидат-кметовете, работили за бившата ДС, са издигнати от ДПС, БСП и ГЕРБ.


ДПС са издигнали около 45 души от бившите служби за кметове, БСП – около 40, ГЕРБ около 35, РЗС близо 20, Атака – 9 и други.


Проверката е обхванала общо 8144 лица, а 1747 не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и не попадат в обхвата на закона.


Обявените от комисията са предимно кандидати за кметове на села и малки общини.


Сред обявените от Комисията по досиетата са кандидатът за кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов, кандидатът за кмет на Бургас от РЗС Мария Инджова, кандидатът на "Атака" в Каварна Георги Алексиев.
Агент на ДС е бил и кандидатът за кмет на София от НДСВ Владимир Каролев, чието име обаче вече е излизало и в рамките на други проверки.


За ДС е работил и кандидатът за кмет на Разград Денчо Бояджиев, който е издигнат от инициативен комитет, въпреки че е член на БСП.


В списъка на комисията е и кандидатът за кмет на Царево Петко Арнаудов, който се кандидатира като независим, но на предишните избори бе от БСП.


Сред обявените е и братът на финансовия министър в кабинета "Станишев" Пламен Орешарски Милети, който бе шеф на Централния софийски затвор и на затвора в Бобов дол. Сега е кандидат за кмет на Бобов дол, издигнат от инициативен комитет.


Прави впечатление, че част от агентите на ДС сред кандидатите на ГЕРБ са с турски имена.


ГЕРБ, която е най-голямата българска партия член на европейската десница ЕНП, до момента няма ясно формулирана позиция за агентите на ДС. Според лидера на партията Бойко Борисов сред тях има такива, които "са работили в интерес на държавата". Освен това според него трябва да се прави разлика между разузнавачите и агентите.


По-рано тази седмица председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи, че комисията няма да може да провери преди изборите кандидатите за общински съветници, тъй като броят им е повече от 46 000, а и списъците с имена на регистрирани в общинските избирателни комисии листи са непълни и неточни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей