Свързани новини

12.10.2011 15:05

БАН остава на тъмно и студено посред зима

Видян 1781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската академия на науките навърши 142 години. На тържественото отбелязване на годишнината присъства председателят на парламента Цецка Цачева. Председателят на БАН   акад. Никола Съботинов припомни масовите протести на учени от дружеството в края на 2010 г., породени от тежките финансови условия, които бяха подкрепени от цялата научна общност и от много граждани. Председателят на Общото събрание на Академията член-кореспондентът Стефан Воденичаров каза, че преди 142 години, когато народът не е притежавал държавни институции, той, в лицето на основателите на Книжовното дружество, е имал съзнанието, че науката е един от главните стожери на всяко развиващо се общество.
На влизане в централата на БАН  Цачева изрази своето желание, че парите за наука наистина трябва да бъдат повече.
В празничния ден обаче лоша новина за учените помрачи настроението в Академията. Оказа се, че има голяма вероятност учените от БАН  да останат на тъмно и студено посред люта зима. „До края на годината не знаем как ще платим средствата, необходими за ток, вода, отопление“, каза  Съботинов. Сегашният бюджет на Академията от 59 млн. лв. осигурявал само 70% от необходимия фонд за работна заплата там. Средства не стигали за нищо друго.
Голям проблем има и с осигуряването на средства за заплатите на метеоролози и сеизмолози. Поради недостиг на финансиране до края на годината те няма да получават цялата си месечна заплата, а ще им се плаща за една седмица по-малко. Сеизмолозите и метеоролозите в момента получват 540 лв. заплата, уточни акад. Съботинов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни