Свързани новини

26.09.2011 18:01

Атина гори!

Видян 1854 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разярени бунтари трошат гръцки сгради, сълзотворен газ по улиците на 700-хилядна Атина, скован обществен транспорт и над 6 милиона души обезверени. Всичко това ни връща в древността, когато  богинята на войната, Атина Палада е водела ожесточени битки за завладяването на града.


Протестите срещу новите сурови мерки на правителството започнаха да ескалират с пълна сила. Сложната ситуация взе връхна точка и когато сърдити младежи нахлуха в гръцката обществена телевизия и прекъснаха новините. Пред камерите те издигнаха плакат, на който зрителите можеха да прочетат: „Спрете да гледате телевизия и излезте на улиците“.


Късно в неделя полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне участници в демонстрация срещу икономическата политика на правителството, които блокираха центъра на Атина. Седмицата започва с 24-часова стачка на обществения транспорт. Няма да се движат метрото, наземната железница и трамваите. От утре 48-часова стачка са обявили и собствениците на таксита. Спряно е и атинското метро, трамваите и крайградските транспортни връзки. Автобусите и тролеите също секват работа за по 5-6 часа от 12,00 часа. Транспортните работници планират да направят митинг около министерството на финансите в центъра на Атина.


Междувременно стана ясно, че близо 60% от над 11-милионна та ни южна съседка смятат, че страната може да обяви фалит. Според анкетата на социологическата агенция Public Issue смут, гняв, песимизъм и несигурност е обхванала гърците заради кризата.


По същото време се разбра и че гръцкото правителство е решено да приведе още строги мерки за ограничаване на дефицита в страната, както и че ще се бори докрай, за да избегне банкрута. Това заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос по време на речта си пред представителите на МВФ и ЕС, които заседаваха във Вашингтон. По думите му правителството на Гърция ще продължи с орязването на бюджета, въпреки увеличаващата се „социална и политическа цена“, която трябва да изпита гръцкият народ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на