Свързани новини

12.09.2011 09:55

Гърция срина Eврото на азиатските пазари

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврото падна на борсите в Азия на фона на задълбочаващите се опасения за евентуален банкрут на Гърция, като единната европейска валута за кратко падна до най-ниската си стойност спрямо японската йена за последните 10 години, предаде АФП.


Еврото поевтиня до 104.90 йени за едно евро в началото на търговията, най-ниската стойност за европейската валута от юли 2001 г. Еврото поевтинява и спрямо щатския долар, падайки до 1.3594 долара за евро спрямо 1.3649 долара за евро в петък.


„Наблюдаваме Гърция и само Гърция”, коментира японският брокер Сатоши Тате.


„Нещата стават много сериозни и всички са загрижени как ще се разгърне проблемът”, допълни анализаторът.


Търпението на еврозоната вече е към края си, пише „Ханделсблат” . Германският финансов министър Волфганг Шойбле изглежда е готов да се откаже от страната. Експерти работят върху план Б -да защитят Европа и банките от заразяване с дълговата криза.


Изпадането в несъстоятелност на Гърция вече не е табу в еврозоната. Зад кулисите на германското правителство се говори по-открито отвсякога за спиране на изплащането на задълженията.


Особено в министерството на финансите в Берлин търпението очевидно е към края си. Атина винаги обещават много, за да стигнат до следващата кредитна вноска, но тогава не изпълняват обещанията си, според източници на германското издание.


Високопоставени европейски политици се борят да успокоят финансовите пазари, че взимат по-решителни мерки за справяне с влошаващата се дългова криза, давайки сигнали, че най-непосредствения проблем, спор между Гърция и международните й кредитори, може да бъде разрешен още тази седмица, коментира в-к „Файненшъл таймс” .


Гръцкото правителство обяви в неделя, че ще наложи двугодишен данък върху имуществото, за да събере допълнителни 2 млрд. евро приходи, затваряйки празнина в бюджета от 1,7 млрд. евро, която ЕС и МВФ искат запълнена като условие да продължат да трансферират средства към Атина.


„Изборите, които направихме днес, промениха нашите перспективи към по-добро”, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу по повод мерките. „Те ще стабилизират страната и ще премахнат преобладаващото чувство на несигурност”, допълни премиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец