03.11.2008 19:17

Позиция: 19 минути за банките

Видян 10534 пъти | Коментари 0
Гласували 14 рейтинг: 3.0714
много слаба слаба добра много добра страхотна

В един иначе хубав пролетен ден на 1986 г., гръмна Чернобилската АЕЦ. Понеже тогава Първи май беше голям празник, властниците не искаха да “притесняват” народа. После, щом отминаха почивните дни, пък не щяха да създават паника. И така хората набиваха здраво марули и други зеленчуци, богато напоени с радиация и им пукаха ушите.
А щом на властниците се наложи, макар и със закъснение да обясняват за отраженията на аварията в България, те вадеха вода от много кладенци, за да докажат, че “няма страшно”.


Четири години по-късно тогавашният вицепремиер Григор Стоичков и първият заместник-министър на здравеопазването Любомир Шиндаров бяха изправени пред съда заради тези работи.


Десет години след аварията пък преживяхме нещо като банков Чернобил. Медиите започнаха да пишат за криза в банковия сектор. Тогава на власт беше правителството на Виденов, което обясняваха, че няма такова нещо. И шефовете на БНБ обясняваха подобни работи. “Няма проблеми”, казваха те, докато повечето банки у нас не изгърмяха, а с тях и кътаните цял живот пари на милиони хора.


Днес положението, разбира се, е много по-различно. България, както 19’ писа многократно, има огромен резерв от близо 30 млрд. лева и сериозен фонд за защита на влоговете, банките са на печалба. Всъщност ние внасяме стабилност в една нестабилна Европа. 19’, разбира се, съзнава своята отговорност на най-големия всекидневник в България и се радва, че банките, които са българска собственост са най-стабилни, а чуждите клонове само “качват акциите” на своите т.нар. “майки”. 


Но липсата на комуникация продължава да съществува. А точно сега е времето да се комуникира!


Обаче никой не желае да обяснява какво предстои. Световната финансова криза няма как да не засегне страната, защото удари яко ЕС, на който сме член. И е логично да се питаме дали тя няма да влезе у нас отвън, понеже нашата икономика върви отлично през последните години. В случая тревогата е, че повечето български банки са собственост на трезори от ЕС. А световните медии непрекъснато пишат за техните грижи, което ние естествено отразяваме. Защото правото на информация е свещено.
Редно е също така да попитаме какво се прави, за да намалим реалните удари на кризата върху хората в България и особено върху онези, които са най-уязвими?


19’ това и прави. Пита.


Ние вадим за вас цялата необходима информация по темата, която намираме от различни авторитетни източници.
Когато тя не изнася на някого, независимо, че не я е опровергавал пред тях, той надува мускули и ни обвинява нас – сигурно, защото ни е малък форматът (нищо, че един деец от рекламата го нарече гениален).


В. Капитал е писал в последния си брой, че това било “криворазбрана конкуренция и гонене на тиражи”. Понеже сме първи и засега единствени като безплатен всекидневник, чудим се каква пък ще да е тази конкуренция.


А за тиража нека колегите не се безпокоят – 19’ е най-големият по тираж всекидневник в България, а в София стига до повече хора, отколкото всички останали, взети заедно. Бройките ни растат и без да искаме с хиляди на ден и са десетина пъти повече от техните. Пожелаваме на всеки издател да види как хората рано сутрин буквално се бият за вестника му!


Толкова по въпроса с правото и кривото разбиране...


По-интересното е, че един от първоизточниците ни обвинява, че пускаме “невярна” информация. Освен на “Капитал”, за статията “Закъсва ли ДСК?”, в която се споменава за кризата в Унгария и се питаме дали тя може да удари и нас чрез притежаваната от местната най-голяма банка наша каса, сме използвали също информация от  световни източници като агенция Блумбърг и сайта на списание Форбс, както и на български информационни средства като вестник Експрес и сайтовете investor.bg и darikfinance и абсолютно коректно сме ги цитирали.


Понеже няколко пъти се повтаря, че БНБ ще ни “санкционира”, ние апелираме да видим първо дали това ще се случи, а не само да се пожелава.


После, ако стане, ще настояваме най-категорично да санкционират и източниците ни, които вече изредихме. Законът го изисква!
Най-неприятното обаче не е завистта на колегите – тя е логична предвид отличните резултати на 19’, който направи истинска революция на пазара.


Болката ни е за едно писмо, вдъхновено от някого, което бе пуснато до видни държавни мъже. Под него се е подписала, надяваме се неволно, шефката на ДСК Виолина Маринова в качеството й на председател на УС на Асоциацията на банките в България. От него не става ясно на какъв точно форум то е взето.


Редно е обаче да питаме дали има конфликт на интереси, че се прави сега, а не се направи примерно пролетта, когато някой (недалеч от банковите среди) пускаше слухове за една друга институция, а втори “авторитетно” ги тиражираше? Тези двамата ли сега атакуват и 19’? Ето още информация за размишление...


В това писмо има клевети и по този въпрос издателят естествено ще предприеме всички мерки. Ще бъдат санкционирани и онези, които се възползваха да тиражират по свои си конкурентни подбуди твърденията от писмото в пресата.


По-важният въпрос е дали моментът е подходящ за разпалване на война. Ако се доверим отново на в. Капитал, “муха и банка се убиват с вестник”. Ние не сме убийци. Нито пък имаме престъпно подсъзнание. България няма нужда да повтаря до безкрай глупавите комуникационни грешки и да преживява наново срив след срив като Чернобил и 1996 – 1997 година.
Няма по-добра политика от истината.   


От издателите
П.С. Драги читатели, моля да ни извините за “вътрешнозаводската” статия, но правим всичко, за да ви защитим.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион