Свързани новини

07.09.2011 10:19

FT: 42% спад на акциите на Уникредит за 2 месеца

Видян 1852 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският банков орган (регулатор) публикува резултатите от т.нар. стрес – тестове, на които подложи банките в ЕС. Резултатите не са успокояващи за майките на няколко български банки. Не мина стрес – тестовете EFG Eurobank Ergasias, собственик на Пощенска банка, една от деветте не издържали проверката от 91 тествани банки.


Капитал поставя в групата “едва минаха” още Пиреос Банк Груп. Тя попада сред онези 16 банки, които имат адекватност на капитала малко над чертата от 5%, но по-малко от 6%. За Пиреос процентът е точно 5,30 на сто!


“Банките от банковите групи, представени в България, които участваха в стрес теста на Европейския банков орган (ЕБО), имат много по-добра капиталова адекватност от минималните изисквани нива в теста (5%)”, коментира БНБ. Изявлението бе навременно, но прозвуча малко в стил: децата, разполагащи с  джобни пари, давани от родителите им, няма да спрат да черпят приятелите си, дори родителите да останат без пари.


За по-голяма прегледност авторитетното бизнесиздание Капитал прави и класация на адекватността на капитала отзад – напред на банките-майки, които държат дъщерни у нас. Водач в листата е EFG Eurobank, която притежава бившата Пощенска банка, следвана от Пиреос.


На 4-о място е собственикът на най-големия трезор у нас Уникредит с 6,7 на сто – малко над психологическата граница от 6%. Според информация на агенция Блумбърг тя е лидер в групата на банките с най-голяма нужда от допълнителен капитал, заедно с Дойче банк и още няколко институции – общо 62 млрд. евро.


В специална статия със заглавие Фиаско фискале на челно място във вчерашния брой на Financial Times се казва: “Колапсът на пазара на акции засегна цените на книжата на италианските банки – Уникредит падна с 42% от 1 юли, отчасти заради колапса в цената на портфейлите от държавни облигации”.


Два пъти колапс в едно изречение на FT.


Интересно е как ли ще се развият нещата в банката, където най-голям пакет акции контролираше Кадафи, след като най-авторитетното бизнесиздание в света Financial Times, което е далеч от жълтата преса, съобщава и още един факт.


Освободеният от банката с известно опъване на нервите Алесандро Профумо е възможен бъдещ член на “техническо правителство” на Италия, което да наследи кашата, забъркана от Берлускони, пише FT. Според прогнозите на вестника и на International Herald Tribune еврото може да се справи с фалити на Гърция, Португалия, Ирландия, дори на Испания взети заедно. Но колапс на Италия с нейния трети най-голям дълг в света  над 2 трилиона евро, ще бъде пагубeн за целия ЕС!


Голямото притеснение на всички – и на Европейския банков орган, и на бизнес изданията е какво ще се случи, ако тенденцията за истерия продължи.


Как банките ще се справят като държатели на дълга на правителства, които не могат да си плащат?


Кой ще поеме сметката при положение, че инжекции на Европейската централна банка в последните седмици само наляха масло в огъня – покачиха стойността на италианския и гръцкия дълг при непредвидени от съкратените бюджети на тези страни суми за покриване на плащанията?


Но нека да завършим тези тревожни редове с добра новина. Най-висока адекватност на капитала от банките-майки с дъщерни у нас има ОТР – собственик на Банка ДСК. Там показателят е 13,6 % - 2,5 пъти по-голям от този на Пощенска и 2 пъти по-голям от този на Уникредит.


"И аз чета FT, не си измисляйте моля несъществуващ колапс на УниКредит. Има намаление на бонд портфолиото, това пише и FT.  Прочети финансовите резултати. За спасяването на Greece като другите банки сме приели загуби в бонд портфолиото. Обявихме го и предварително", гласи със запазен правопис и пунктуация коментарът на пресаташето на УниКредит Булбанк Вики Блажева пред 19`. Оказа се, че новината за FT за нея не е новина и съществува известно изгубване в превода. Думите на финансовия ежедневник са повече от ясни - проблемът "частично се дължи" на ДЦК на Италия. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви