Свързани новини

25.08.2011 12:20

Шоколадът става по-скъп от хайвера

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В бъдеще шоколадът е възможно да стане по-скъп от хайвера. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България в съвместния сутрешен блок на Дарик и БНТ „Денят започва с Витамин". Кукушева допълни, че се очаква и изработването на регламент за това шоколадът, който не е истински, а се прави от заместители, да не се нарича шоколад, в което по думите й няма нищо лошо. Ползването на истински хранителни продукти е най-доброто нещо, категорична е председателката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.


За една година цената на захарта се е увеличила със 100 процента. Крайната цена на сладкарските изделия обаче не се е повишила с такъв процент, въпреки увеличаването и на почти всички останали разходи, свързани с производството, обясни Кукушева. 


С 85 процента са се покачили енергийните разходи, с 35 процента средно са се повишили разходите за фонд работна заплата, каза Кукушева. Тя не пожела да посочи точно с колко са се увеличили харчовете за гориво и транспорт, но по думите й не е по-малко от 60 процента. „Всичко това води до свиване на производството и заплахата за действителен фалит. Защото в същото време на българския пазар, в големите търговски вериги особено - посочвам тях, защото са най-оборотните търговски обекти - присъства огромно количество продукция, произведена в Европа, но предимно с подсладители", каза Кукушева, като допълни, че за тях българският потребител не е информиран и по думите й „за него „Е"-то не значи нищо".


Тя призова потребителските организации, медиите и браншовите организации да започнат съвместна кампания, която да разясни вредата и ползата от заместителите: „Нека да обясним на потребителите защо, как и до колко трябва да ползват заместители на основни суровини".


Потребителите преди всичко вече трябва да са наясно, че истинската суровина има защитена цена, каза още Мариана Кукушева. Тя коментира прогнозите, че на фона на световната икономическа криза ще има драстично поскъпване на шоколада и на останалите продукти, при чието производство се използва какао. Все по-често се използват химически заместители. Те са безопасни, но това не означава, че са здравословни, коментира още Кукушева и препоръча на потребителите да не избират даден хранителен продукт само по цената.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.