Свързани новини

24.08.2011 17:32

ЦИК иска да се отменят мачовете около датите на изборите

Видян 1331 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната избирателна комисия (ЦИК) препоръчва на Българския футболен съюз (БФС) да промени датите на футболните срещи от "А" и "Б"-футболни групи, насрочени за 22 и 29 октомври - в деня за размисъл както на първия тур на изборите, така и за евентуалния втори тур на изборите. Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от БТА.

Препоръката на комисията е, за да не се допуснат ескалация на напрежението след мачовете и възможни неудобства при правилното разполагане на изборните секции и оборудването на помещенията в дните за размисъл.

От ЦИК препоръчват гражданите да подменят личните си документи с изтичащ срок на валидност, тъй като няма да имат право да гласуват, ако личната им карта е с изтекъл срок на валидност.


ЦИК регистрира 21 политически партии и 6 инициативни комитета, като не е постановен нито един отказ от регистрация на политическа партия, припомни Троянов. На 11 от партиите вече проверката на подписките от ГРАО е завършила. Следващите три дни ще бъдат проверени и подписките на останалите 10 партии. Ако се констатират нередности, ЦИК ще анулира регистрацията, каза Троянов.


За инициативните комитети подписката, заедно с банковия документ от 10 000 лв. се внася при регистрацията на кандидатите - 23 август. Установено е обаче, че от шестте инициативни комитета само един е внесъл депозитът от 10 000 лв. за участие в предизборната надпревара. Останалите комитети са оставили този акт за по-късно. БНБ ще приеме техните депозити до 17 септември. След тази дата ЦИК ще подложи на проверка подписките, подкрепящи независимите кандидати за президент и вицепрезидент.


До 2 септември е крайният срок за образуване на коалиции за участие в президентската надпревара.


ЦИК утвърди участието на пет от общо седемте заличени политически партии, чиито подписки не са достигали за участието в изборите за общински съветници и кметове. Допълнителни подписки са представили Национално движение "Единство", Национално движение за спасение на Отечеството, Партия на българските жени, Движение "Нашият град" и Движение за европейска интеграция. Общо възможните партии за участие в местните избори на национално ниво са 73 и коалицията ОДС, съобщи Троянов.


До момента Върховният административен съд се е произнесъл по 81 жалби, подадени срещу решения на ЦИК за ръководствата и съставите на Общинските избирателни комисии. С 80 от тях  ВАС е отхвърлил жалбите. Едно решение на съда отменя частично решение на ЦИК за назначаване на секретаря на комисията в община Свиленград заради това, че няма необходимо образование. 


Говорителят на ЦИК посочи още, че в изборния ден ще има два избирателни списъка, като по единия ще се гласува за местните избори, а по другия за президентските.  





Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате