Свързани новини

13.07.2011 17:25

СКАНДАЛ! Турският президент хитрее в Хитрино – не ще превод

Видян 3284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Абдуллах Гюл държа 9-минутна реч в шуменското село Хитрино. Какво каза обаче разбраха само събралите се на площада около 2000 местни жители и турските журналисти, тъй като държавният глава не пожела да се превежда на български. Преводачът направи опит да прекъсне Гюл още след първото изречение, но той не спря да говори, предаде БГНЕС.
Това беше очевиден знак на неуважение към българската държавност и нагло предизвикателство спрямо нашата страна. Не е тайна, че в момента Турция възражда османските си претенции за доминираща сила в европейския югоизток.
Присъстващите на събитието около 30 български журналисти се наложи след това да питат местните селяни какво е казал турският президент. Стана ясно, че в общи линии е говорил за добрите междусъседски отношения между държавите ни. Подигравка ли е това или наистина го е имал предвид, само той си знае.
Преди това реч на български с превод на турски произнесе кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. В Хитрино Абдуллах Гюл бе придружаван от съпругата си Хайрюниса Гюл. На площада в центъра на селото той откри паметник на бореца Коджа Юсуф от близкото село Черна. Той е бил световен шампион за България, редом с Никола Петров в началото на миналия век. На откриването на паметника присъстваха областният управител на Шумен Димитър Александров, депутатите от ДПС Георги Колев и Четин Казак.
Турската провокация предизвика справедливия гняв на Волен Сидеров. В Народното събрание той 20-годишнината на Конституцията, която честваме тези дни, с посещението на Абдуллах Гюл, при което е бил нарушен основният закон на страната, като турският президент е държал реч на турски език, без превод. 
“В Конституцията пише – българският език е официален език”, каза Сидеров, цитиран от "Фокус".”На турски пехливани се откриват паметници и се говори на турски.
В същото време - една турска цистерна застраши живота на хиляди хора”, заяви лидерът на "Атака", имайки предвид катастрофата на цистерна с опасен химикал, която предизвика евакуация на хиляди хора в Дебелец.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате