Свързани новини

04.07.2011 17:52

Бием децата си все повече

Видян 1754 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Насилието в България над деца ескалира в последните няколко години, заяви изследователят в Българския хелзинкски комитет (БХК) Елица Гергинова при представянето на доклад Кризисните центрове за деца, жертви на трафик и насилие. От думите й стана ясно, че не може да се каже какъв е броят на децата, жертва на насилие, защото няма статистика. „Предполага се, че има деца, които през целия си живот са насилвани, без да се констатира. Това, което сериозно ни обезпокои при разговорите със социалните работници по места е това, че се увеличават случаите на домашно насилие под формата на сексуална експлоатация и то от български семейства“, посочи още Гергинова.


Официалната статистика за миналата година показва, че най-голям процент на насилие е свързано с неосигуряването основните права на детето. „37% или 802 случая от общо 2155 за миналата година са такива“, посочи заместник-председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов. По думите му това показва ръст с около 500 случая в това отношение спрямо 2009 г. От всички случи над 80% са в семейна среда.


Според доклада на БХК в кризисните центрове са настанени, освен деца, жертви на трафик и насилие, но и деца, извършили противообществени прояви. Най-голям е процентът на децата, които са жертви на вътрешен трафик - те са около 70%. 20% от децата, настанени в кризисните центрове са жертви на домашно или друго насилие. 5% са там, заради безнадзорност, а 5% заради противообществени прояви.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд