Свързани новини

27.06.2011 17:49

Пак фалшиви картини на търг на кръга Лабиринт

Видян 3083 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немалко ментета се опита да пробута аукционна къща Виктория на родните колекционери на търг в края на миналата седмица в столичния хотел Шератон. За щастие изкуствоведите от Националната художествена галерия спряха  повечето от фалшивите картини в последния момент.


Собственикът на фирмата Павел Тодоров, част от приятелския кръг Лабиринт на спортния министър Свилен Нейков, сам си призна този срамен факт пред гостите на търга на 23 юни.
Преди да започне наддаването той обяви, че някои от най-интересните позиции няма да се разиграват поради „проблеми с идентификацията им”.
От търга бяха свалени най-очакваните имена на наши класици  Васил Стоилов,  Ненко Балкански, Сирак Скитник. Рисунка на Владимир Димитров - Майстора, очевидно твърде слаба, за да е дело на който и да било майстор, също не бе показана на публиката.
32 произведения бяха продадени в залата. Най-скъпата творба, която смени собственика си, бе Натюрморт на Бенчо Обрешков. Картината се откупи за първоначалната й цена - 8000 лв. Въпреки че бе минала през комисията по идентификация, тази картина предизвика съмнения в повечето специалисти. Подобна работа на Бенчо би струвала поне двойно повече, коментираха те.


Голям смях предизвикаха и очевидно невярно описани стари фотографии, предложени на аукциона. На една от тях например би трябвало да фигурира Сталин, който изобщо го няма на снимката. Там е съвсем различен човек, най-вероятно Ворошилов. На две други, съответно датирани преди 1953 г. и за 1977 г., Станко Тодоров изглежда по един и същи начин.
Промененият преди година Закон за културното наследство принуди аукционните къщи у нас да идентифицират всички произведения на изкуството преди да ги пуснат на пазара. Законът влезе в сила през май 2010.


Оттогава до днес, не е имало търг на Виктория без комисията да спре определи поне няколко картини за фалшификати, за което многократно са писали специализираните и националните медии. През декември 2009 г. пък фирмата бе обвинена, че продава картини, откраднати от музея в Нови пазар, което, разбира се, може да е и преувеличено.
За разлика от търг на друга аукционна къща, който бе прекъснат от полицията и завърши с арести, този път намеса на силите на реда нямаше. Не е ясно по какъв критерий навремето си изпати Игор Марковски, но колегата му Павел Тодоров явно има влиятелни другари в приятелския си кръг Лабиринт, че чак и министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне