16.06.2011 17:29

Мегаскандал около Дянков в САЩ

Видян 8763 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.5556
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спомняте ли си как бе представян Симеон Дянков, когато се появи в България? Като топикономист според някаква световна класация. Няколко месеца по-късно най-богатият българин Васил Божков, който си беше направил труда да провери поредната задокеанска звезда (след Жорж Ганчев и др.), обяви, че ранглистата всъщност е за най-цитирани икономисти и се прави от скромния университет в Кънектикът, САЩ.


В новия си брой седмичникът Супер 19’ разкри нещо още по-интересно: Финансовият министър попада в нея като съавтор №3 на Андрей Шлайфер. Той е от руски произход и е смятан за обещаваща надежда на науката. Заради интереса към трудовете му, и нашето момче, което асистира на звездата, намира място в Most-Cited Scientists in Economics & Business.


Освен че пишат заедно, Дянков и Андрей Шлайфер имат и съвместна дейност. Те през 2003 г. създават проекта Правене на бизнес (Doing Business Report), който има за цел да проучва състоянието на свободния пазар в страните със силна държавна регулация. Явно двамата, казано по-просто, имат вземане-даване. Що за птица обаче е Шлейфър, който е партньор на Дянков?


Американското правителство съди Харвард, Шлайфер, съпругата на Шлайфер Нанси Цимерман, асистента на Шлайфер Джонатан Хей, и приятелката на Хей (вече негова съпруга) Елизабет Хърбърт, защото тези лица са купили руски акции и ДЦК, докато са работили по приватизацията на страната, което е създало възможност за нарушение на договора на Харвард с USAID.


През юни 2004 г. федерален съдия отсъжда, че Харвард е нарушил договора, но не е отговорен за тройни щети. Но, че Шлайфер и Хей могат да бъдат подведени под отговорност за тройни щети (до 105 милиона долара), ако бъдат признати за виновни. През юни 2005 г. Харвард и Шлайфер обявиха, че са достигнали до пробно споразумение с правителството на САЩ. На 3-и август същата година университетът Харвард, Шлайфер и Министерството на правосъдието достигат до споразумение, според което университетът плаща 26,5 милиона щ.д. За прекратяване на 5-годишния съдебен процес.


Шлайфер плаща 2 милиона долара щети, макар той да не признава, че е направил нещо нередно. Фирма, собственост на съпругата му, преди това плаща други 1,5 милиона долара в извънсъдебно споразумение.


Управлението на Шлайфер е разгледано от вътрешния етичен комитет на Харвард. През октомври 2006 г. при приключването на този преглед, Шлайфер разпространи изявление, от което дава ясно да се разбере, че той остава в преподавателското тяло на университета. Въпреки това, според вестник Бостън глоуб той е лишен от почетната титла професор по икономика на името на Уипъл В. Н. Джоунс.


Заради спекуланта спряха програмата му с Дянков в Световната банка


Doing Business, по която сегашното вице на Бойко награди за постижения финансовия министър на Станишев – Пламен Орешарски, е паднала на мушката на институцията след скандала около Шлайфер. Дали поради закрила от влиятелната Кристалина Георгиева или по друга причина, Дянков успява да запази работата си до изборите в България от 2009 г., след като преди това предвидливо е представен като едва ли не гений на Бойко Борисов. Малко сле заминаването му за родината, програмата на доказания, но непризнал си ментарджия Шлайфер и на наш Дянков е закрита.


Вместо да бъде безработен мъж на жена си в Америка обаче, той е трудоустроен като вицепремиер в България. Резултатите от тази алабалистика 2 години по-късно са уморен бизнес, стопена средна класа и руиниране на народната любов към Бойко Борисов и ГЕРБ.


Още пикантерии – в новия брой на седмичника Супер 19', от днес по сергиите в цялата страна



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.