08.06.2011 17:22

Героят от Габон е баща на наше момиче

Видян 1577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добричлията Йордан Колев, който успя да приводни авариралия Ан-26 край бреговете на африканската страна Габон, обиколи световните новини като пилот герой късно в понеделник. Руската машина на куриерската компания Ди Ейч Ел изпълнявала вътрешен полет до столицата Либървил.


 Капитан Колев получил разрешение за кацане на местното летище, когато десният му двигател отказал. След секунди спрял и левият. 47-годишният командир взел решение да кацне във водата, за да не се разбие в жилищен квартал на града. Съвсем наблизо имало и училище. На борда с него са пътували двама украинци от екипажа и местен пожарникар. При падането в плитките води четиримата са получили травми, но без опасност за живота.


Оказа се, че героят Йордан Колев е баща на колежката от агенция БЛИЦ Денка Колева, която направи първите си стъпки в професията в седмичника Супер 19`. 


Случаят в Габон е вторият в цялата история на авиацията, при който е извършено успешно приводняване без жертви. За първи път изключително сложната маневра беше извършена от американски пилот, който успя да кацне в река Хъдсън със 154 души на борда на пътническия самолет.

От малък Йордан Колев мечтаел да стане пилот и никой не успял да го разубеди. Завършил е електротехникума в Добрич с отличие. След завършването си кандидатства в МЕИ и го приемат. Той обаче избира кариерата на военен пилот в Долна Митрополия. Във военновъздушното училище точно Данчо е избран да произнесе словото от името на новите курсисти. 


След завършването си през 1988 г. е разпределен в авиобазата в Безмер, Ямболско. Когато завършва, се оженва за добруджанка - Дияна, която е химик. След година служба в Безмер го преместват в транспортно-авиационния полк, т. нар. ТРАП в София. Там вече стига до зам.-началник на авиобаза Враждебна, където лети на АН-26. 


В 25-те години служба е возил президента Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски като премиер. Малко преди да се пенсионира през 2003 г., Колев изпълнява полет от Кербала, с който транспортира до родината телата на загиналите български войници при атентата срещу база Индия 3 дни след Коледа. След пенсионирането си започва работа в частни авиокомпании. От години живее със семейството си в Нови Искър. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне