Свързани новини

01.05.2011 17:25

Най-богатите българи също в криза

Видян 2104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колкото повече – толкова повече. Медената максима на Мечо Пух, оказа се, не важи за най-богатите българи, за които май е в сила филмовото заглавие Богатите също плачат. Защото и на тях, завалиите, кризата им е бръкнала дълбоко в джоба. По данни на Национална агенция по приходите (НАП) едва 4,5 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица ще внесат в хазната десетимата българи, декларирали най-висок доход от 2010 г.

Това показват данните от обработените до този момент декларации за облагане на доходите на физическите лица от цялата страна. Сумата от годишните данъчни основи (общите им приходи намалени с осигурителните вноски и признатите разходи) на Топ 10 от данъкоплатците в България възлиза на 46,4 млн. лв. В повечето случаи хората, декларирали високи доходи, ползват отстъпката от 5% при плащането на данъците си, уточняват от НАП. Доходите на 10-те най-богати българи са от дейности, свързани покупко-продажба на акции и дялове, предоставянето на финансови, консултантски, адвокатски услуги. 

Днес е последният срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите без санкции. Декларацията и всички нейни приложения са публикувани в www.nap.bg във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Формулярите за доходите от 2010 г. клиентите на агенцията могат да подадат по електронен път, подписани с електронен подпис. В този случай, ако подадат декларацията си по интернет, гражданите ползват и отстъпка от 5% върху данъка, който са декларирали за довнасяне. Декларацията за облагане на доходите може да се подаде също по пощата, с обратна разписка. В този случай е важна датата, отбелязана на пощенското клеймо, като тя не трябва да е след 2 май 2011 г. 

Формулярите за доходите могат се приемат и на място, срещу входящ номер, в над 400 станции на Български пощи в цялата страна, както и в офисите на НАП. От НАП напомнят също, че до днес трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите. За това от приходната агенция препоръчват на клиентите си, които са решили да плащат в последния ден - 2 май, да заплатят дължимия от тях данък в банков офис, разкрит в салоните за обслужване на НАП до 12,00 ч. Това е необходимо, тъй като при плащане по банков път е нужен поне един ден, за да пристигнат наредените средства по сметката на съответната териториална дирекция.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей