Свързани новини

08.04.2011 14:34

БНТ пред стачка

Видян 1294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес следобед инфарктна среща на синдикатите ще нищи въпроса с предстоящите мащабни съкращения. До края на месеца над 400 души ще се сбогуват с колектива. Старата дама е принудена да "реже глави", за да отговори на правителствения призив за оптимизиране на щата. Бившата генерална директорка Пръмова не се реши на непопулярната мярка, но пък и не беше толкова притисната да го направи. На настоящата - Вяра Анкова - се падна жребия да се намеси неприятно в десетки човешки съдби.

От „Сан Стефано” 29 принудително ще си тръгнат хора, преживели почти цялата си съзнателна трудова кариера там. Не е тайна, че щатът в телевизията на Канала е мащабен. Не е тайна обаче, и че заплатите в обществената телевизия са по-скоро символични. В звеното, което прави около 90 процента от телевизионния продукт Дирекция „Информация” , масово заплата е 800-900 лв. и това са едни от най-високите възнаграждения в медията. Репортери и редактори в новинарските емисии - каквито се излъчват 8-10 пъти на ден, се разписват срещу цифри три-пъти по-ниски от колегите им в другите национални медии. На ухо коменитрат, че и в кабеларките заплащането е по-високо. И какво се получава най-често -след като БНТ подготви и ошлайфа един журналист, той веднага получава примамлива оферта от по-богата медия и с пакета си от знания и умения започва да вдига рейтинга на телевизии, конкурентни на БНТ.

Лоялните остават - и в края на месеца традиционно търсят помежду си дребни заеми от по 20-30 лева. А предстоящите масови съкращения в никакъв случай няма да доведат до по-високи възнаграждения за несъкратените.

Най-много хора ще си тръгнат от Дирекция „Реализация” и от техническата дирекция - режисьори, монтажисти, видеотехници, озвучители и т.н.

Те твърдят, че няма критерий, по който ще се реши кой да си ходи. В пълна конспирация се подготвят стачни действия, дори се говори за спиране на програмата. Засега няма яснота колко души ще подкрепят заверата срещу съкращенията, защото традиционно в БНТ страхът е по-голям от недоволството.

Повечето телевизионери не смеят да рискуват с явен бунт по простата причина, че там политиката на ръководствата е следната: вратата е отворена, на който не му харесва - да си ходи. И така се повтаря моделът в държавата - рисковачите емигрират по света и работят за чуждите икономики, другите остават в България - недоволни, бедни и страдащи.

Въпреки статуквото, този път решимостта за отпор срещу предстоящата "голяма метла" като че ли е стигнала връхната си точка.

Съкращенията ще са напълно оправдани, ако след тях, свитият личен състав на медията стане наистина по-оперативен, качествен и конкурентен.

Ако заплатите достигнат ниво, отговарящо на положения труд и на неговия рейтинг. Ако хората в БНТ не се срамуват от колегите си, заради рязкото класово разделение с тях.

В сградата на Орлов мост, доскоро емблема за най-авторитетния медиатор на общественото мнение, иначе на дневен ред стоят въпросите : колко пари се харчат нецелесъобразно в медията, кой и защо взима допълнителни възнаграждения, какво показаха възложените ревизии в БНТ, дали се обгрижват кадрите на „Сан Стефано” и някой дава ли им самочувствието, че те наистина са Четвърта власт , провокира ли се производството на истински интересни и необходими предавания ? Ясно е, че БНТ е длъжна да отразява най-пълно правителствените политики, че акцент е политическият живот по света и у нас.

Ясно е обаче и друго - че зрителите се интересуват от по-земни неща: хладилника, здравето, сметките за ток и парно и ... имат нужда от малко ведрина в без друго тежкото ежедневие. И така в навечерието на бунта за опазване на работните места, наяве излиза и въпросът за невярната посока на медийните послания - на зрителя му омръзна да научава за кървави престъпления и герои от клоаката на обществото.

Дали БНТ няма да дръпне повече зрителско внимание, ако в най-гледания си продукт -новините намери оптималната формула

и наред с информацията за властови дизастъри, покаже онези българи, заради които си заслужава да е жив термина национална гордост.

Къде са репортажите за научния ни елит, за добрите учители, за добрите лекари, за добрите професионалисти. Но и БНТ падна в жертва на общия комерсиален тон –„ако няма кръв -не си пръв".

Ври и кипи в БНТ - за тенджерата под налягане има два варианта - някой да изпусне парата, или капакът да отхвърчи и всичко звучно да се оцапа.

снимка: БНТ



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей