Свързани новини

18.03.2011 15:10

Чернобилското решение за Фукушима-1

Видян 1244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Чернобилското решение” може да бъде последният възможен вариант за справяне с проблемната японска АЕЦ, но заравянето на комплекса под пясък и бетон е „мръсно” решение, което може да превърне част от Япония в радиоактивна пустош за десетилетия напред.

Японските власти обявиха, че все още е твърде рано да се говори за дългосрочни решения, като на този етап приоритет е охлаждането на шестте реактора в АЕЦ „Фукушима-1” и на резервоарите за отработено ядрено гориво, съобщава агенция Ройтерс.

„Просто не е толкова лесно”, коментира Мъри Дженекс, професор от университета в Сан Диего, в отговор на въпрос за т.нар. „опция Чернобил”.

„Реакторите действат по начин, подобен на кафеварките. Ако ги оставите на горещо, те пресъхват и след това се пукат”, коментира експертът. „Поставянето на бетон върху това няма да помогне за обезопасяването на кафеварката. Но в крайна сметка, да, може да поставите бетонен щит и да приключите с въпроса”.

След аварията в Чернобил през 1986 г. съветските власти затрупват зоната на инцидента под тонове бетон, за да ограничат радиационното замърсяване.

Експерти заявиха, че шестте реактора в АЕЦ „Фукушима-1” вероятно ще бъдат охладени, но се опасяват за охлаждащите резервоари за отработеното гориво, в един от които има плутоний. До момента японските власти не успяват да охладят резервоарите, в които при нормални обстоятелства водата циркулира непрекъснато.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и