Свързани новини

14.03.2011 11:34

Нов взрив в АЕЦ Фукушима-1

Видян 2360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов взрив е станал в японската АЕЦ Фукушима-1, съобщиха осведомителните агенции. Експлозията не е повредила корпуса на трети реактор, над който се издига дим, предаде агенция Джиджи прес, позовавайки се на оператора на централата, компанията Тепко. Реакторът е издържал на взрива. Взривът е от натрупал се в сградата на реактора водород.

Трима души са ранени и седем се водят за безследно изчезнали от взрива, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на компанията Тепко, която е оператор на централата. ДПА съобщава за шестима ранени.

Главният секретар на японското правителство Юкио Едано заяви, че става дума за експлозия на натрупал се в реактора водород. Стоманеният корпус на реактора, в който се намират горивните пръти, не е повреден и няма опасност за околната среда и за населението. Според компанията Тепко 25 минути след взрива радиацията е била 20 микросиверта на час.

В Япония допустимата норма за един час е 500 микросиверта. Днешният взрив е подобен на друг, станал в събота в първи реактор на централата, чиято охладителна система пострада от силното земетресение на 11 март. За охлаждане на реакторите започна да се използва морска вода. Франс прес съобщи, че експлозиите са били две, но Асошиейтед прес, ИТАР-ТАСС, ДПА и Ройтерс съобщават за една. Взривът в трети реактор избухна, след като днес районът отново бе разтърсен от силно земетресение с магнитуд 6,2.

В резултат на взрива в АЕЦ "Фукушима-1" не е разрушен главният пукт за управление на реактора, няма и неутронно излъчване, каза на пресконференция в Токио главният секретар на японския кабинет Юкио Едано.

Съдейки по постъпващата информация, малка е възможността от изхвърляне на голямо количество радиоактивни вещества, каза той. По последни данни при взрива в третия реактор на централата има пострадали, сред тях има войници. Всички ранени са работели вътре в блока, самият реактор не е разрушен, няма изхвърляне на радиоактивност, подчерта Едано. Час след взрива равнищата на радиацията около главния портал на станцията са били 20 микросиверта в час.

Според експерти на Токийската електрическа компания взривът в трети реактор е бил много по-мощен от подобния взрив в събота в първи реактор, предизвикал падане на покрива. Третият реактор работи с ураново-плутониево гориво, но по характеристиките си не създава особени проблеми от гледна точка на безопасността, казаха експерти.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд